Val de cutremure în zona Vrancea. Al treilea seism în câteva ore

de: Bujor Elena Nicoleta
15:46, 16 aug. 2020

Cutremure în lanț duminică, 16 august 2020. În mai puțin de câteva ore s-a produs cel de-al treilea seism. În zona Vrancea, s-a confirmat un cutremur cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Val de cutremure în zona Vrancea

Cutremurul a fost localizat la o adâncime de 130 km, în judeţul Vrancea, la ora locală 13:32.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:

84 km Est de Braşov,

90 km Sud de Bacău,

105 km Nord-Est de Ploieşti,

113 km Vest de Galaţi,

116 km Nord-Vest de Brăila şi

155 km Nord de Bucureşti.

Precedentele două cutremure au avut intensităţi tot slabe, de 3,4 şi 3,5 grade pe scara Richter. Acestea s-au produs în judeţele Buzău şi Vrancea.

De la începutul lunii august, în România au avut loc 14 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Dezvăluiri alarmante din partea directorului Institutului Național pentru Fizică Pământului

Astfel, Constantin Ionescu spune că zona Vrancea va fi, cu siguranță, scena unui mare cutremur, în viitorul apropiat. Potrivit statisticilor din ultimii ani, în județul Vrancea au loc cutremure puternice o dată la doi ani. Acestea pot avea o magnitudine de 5 până la 6 grade pe scara Richter.

Totuși, toate acestea rămân doar cifre, pentru că singurul lucru care se știe cu certitudine că va avea loc un mare cutremur. Alte date despre acesta, cum ar fi data, ora, sau magnitudinea exactă, nu se cunosc.

Este posibil să se mai producă în viitor un cutremur de 5 în această zonă de magnitudine. Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei.

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”.

Va avea loc un cutremur devastator în România

Totuși, există și o parte de noroc în această ecuație. Este vorba despre faptul că știm deja localizarea acestui cutremur. El va avea loc, cel mai probabil, în zona seismică Vrancea, unde activitatea este extrem de ridicată. Un lucru important de știu este acela că este implementat un sistem de alertă, care anunță cu 25 de secunde înainte de producerea efectivă a cutremurului.

Dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus directorul INFP, Costantin Ionescu.

În țara noastră au loc frecvent cutremure, ultimul fiind depistat duminică, în Buzău.