Vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V produce anticorpi, dar are si efecte secundare
Vaccinul anti-Covid-19 rusesc Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia a produs anticorpi neutralizanți la zeci de subiecți din studiu și, desi a cauzat adesea efecte secundare, cum ar fi febra, acestea au fost în mare parte ușoare, potrivit datelor publicate vineri în revista medicală The Lancet, noteaza CNN.
Rusia a atras critici atunci când a anunțat primul vaccin din lume aprobat pentru coronavirus pentru uz public în august – chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale de fază 3.
În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului de vineri din The Lancet.
Nivelurile de răspuns la neutralizarea anticorpilor au fost similare cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală de Covid-19, potrivit studiului.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, răspunsurile de la celulele T, o altă componentă a sistemului imunitar.
„[Rezultatele] studiului sugerează, de asemenea, că vaccinurile produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T în termen de 28 de zile”, au scris cercetătorii.
Desi produce anticorpi, sunt necesare si teste de faza 3 pentru vaccinul anti-Covid-19 rusesc
Oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19.
„Datele vaccinului anti-Covid-19 Sputnik V dezvoltat și testat în Rusia raportate în The Lancet sunt încurajatoare”, a spus Brendan Wren, profesor de patogenie microbiană, London School of Hygiene and Tropical Medicine.
În studiu, jumătate dintre participanți au dezvoltat febră și 42% au dezvoltat dureri de cap. În plus, aproximativ 28% au prezentat slăbiciune și 24% au avut dureri articulare.
Articolul nu spunea cât au durat aceste reacții adverse, dar mentioneaza ca majoritatea evenimentelor adverse au fost ușoare.
Vaccinul a fost înregistrat în Rusia în august, înainte de a fi trecut prin studii la scară largă. Cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia au primit aprobarea pe 26 august pentru a face un studiu de fază 3, care se așteaptă să aibă 40.000 de voluntari.
Ce contine vaccinul rusesc anti-COVID-19 care produce anticorpi
Cercetătorii distribuie deja vaccinul către grupurile cu risc ridicat, potrivit lui Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia (RDIF), care finanțează cercetarea vaccinului rusesc.
Gamaleya folosește adenovirusuri în vaccinurile Covid-19; aceasta este aceeași abordare utilizată în vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca. Adenovirusul furnizează material genetic pentru proteina spike care se află la baza virusului care provoacă Covid-19 și materialul genetic este conceput pentru a genera un răspuns imun la virus.
Adenovirusurile pot provoca o varietate de simptome, inclusiv răceala obișnuită. Cercetătorii manipulează virusul, astfel încât acesta să nu se replice și să provoace boli.
Vaccinul Gamaleya este administrat în două doze și fiecare doză utilizează un vector de adenovirus diferit.
„Folosirea a doi viruși diferiți oferă un avantaj teoretic”, a spus dr. Paul Offit, vaccinolog la Universitatea din Pennsylvania.
Naor Bar-Zeev, director adjunct al Centrului internațional de acces la vaccinuri de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat într-un comentariu că studiile sunt „încurajatoare, dar mici”, potrivit The Lancet.
Dmitriev, CEO al RDIF, a declarat că rezultatele studiilor confirmă „siguranța și eficacitatea ridicate” a vaccinului, adăugând vineri într-o declarație că rezultatele reprezintă „un răspuns puternic la sceptici care au criticat în mod nerezonabil vaccinul ruses”.
Testele în masă cu vaccinul rusesc anti-COVID-19 care produce anticorpi încep săptămâna viitoare
Rusia a spus anterior că intenționează să înceapă vaccinarea în masă a cetățenilor în octombrie, iar ministerul sănătății a declarat că personalul medical și profesorii din prima linie a țării vor fi primii vaccinați.
Testele in masa ale vaccinului rusesc Sputnik V vor începe la Moscova săptămâna viitoare, a declarat vineri primarul orașului, Serghei Sobyanin.
Peste 5.000 de persoane s-au înscris deja pentru a participa la teste, potrivit Sobyanin. Sobyanin a anunțat, de asemenea, că a fost vaccinat cu primul dintre cele două vaccinuri.
Primarul a declarat că sondajele sugerează că aproximativ jumătate dintre cetățenii ruși sunt sceptici cu privire la vaccin.
„Potrivit sondajelor, aproximativ jumătate se îndoiesc dacă trebuie să fie vaccinați pentru coronavirus, dacă este suficient dezvoltat sau nu. În urmă cu două luni, existau aproape 90% sceptici”, a spus Sobyanin.