Vaccinul pentru cancer: promitator în studiile preclinice

de: BZI.ro
07:00, 15 iul. 2020

Vaccinul pentru cancer, un succes. Un vaccin împotriva diferitelor tipuri de cancer a produs rezultate pozitive în testarea timpurie de laborator pe celule umane și șoareci. Într-un articol publicat în Clinical and Translational Immunology, vaccinul dezvoltat de Translational Research Institute din Australia în colaborare cu Universitatea din Queensland a produs rezultate promițătoare în a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să atace anumite tumori.

Rezultatele pot avea implicații uriașe pentru dezvoltarea unui vaccin la scară largă împotriva cancerului, lucru pe care cercetătorii s-au străduit să îl realizeze de zeci de ani. Echipa consideră că vaccinul poate fi aplicat unei game largi de tipuri de cancer, fie pentru întârzierea progresiei lor, fie în prevenirea completă a acestora.

Vaccinul pentru cancer, un succes

„Sperăm că acest vaccin ar putea fi utilizat pentru a trata cancerul de sânge (leucemie mieloidă, limfom non-Hodgkin, mielom multiplu și leucemii pediatrice), plus malignitati solide, inclusiv cancerul de sân, plămân, renal, ovarian și pancreatic și glioblastom”, a declarat cercetătorul principal Kristen Radford într-un comunicat de presă.

Ideea unui vaccin contra cancerului nu este nouă. Acționează în același mod ca și vaccinurile împotriva oricărei boli, prin conținerea acelorași proteine ​​prezente pe celulele canceroase. Celulele imune recunosc proteinele, care distrug celula care prezintă proteina și creează celule de memorie împotriva acesteia – dacă aceleași proteine ​​apar pe o celulă canceroasă, sistemul imunitar o recunoaște rapid și o poate distruge.

Acest vaccin special conține un amestec de anticorpi care au fost fuzionați cu o proteină specifică tumorii pentru a invoca un răspuns imun atunci când este prezentat celulelor dendritice (un tip de celule albe din sânge).

Studiile timpurii au arătat că vaccinul a livrat cu succes proteina specifică tumorii și a invocat un răspuns imun, ceea ce sugerează că este un candidat puternic pentru imunoterapie împotriva cancerelor enumerate mai sus, potrivit iflscience.com.