Vaccinul Moderna, vaccin împotriva COVID-19, la un pas de aprobare din SUA. Ce diferenţe există comparativ cu Pfizer
Un al doilea vaccin coronavirus se apropie de aprobarea de urgență în SUA după ce a fost aprobat de un grup de experți. Șeful Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că agenția sa se va mișca rapid pentru a autoriza vaccinul Moderna , permițând companiei să înceapă transportul a milioane de doze.
Decizia vine la câteva zile după ce SUA a început cea mai mare campanie de imunizare vreodată odată cu lansarea jabului Pfizer / BioNTech.
SUA a înregistrat mai multe cazuri și decese Covid-19 decât orice altă țară.
La începutul acestei săptămâni, numărul morților a trecut de 300.000. Panoul consultativ a votat joi cu 20-0 cu o abținere că beneficiile vaccinului Moderna depășesc riscurile pentru cei cu vârsta de 18 ani și peşte. Același comitet, săptămâna trecută, a susținut vaccinul Pfizer / BioNTech, conducând la autorizarea acestuia pentru utilizarea de urgență în ziua următoare.
În urma aprobării comisiei, comisarul FDA, Stephen Hahn, a declarat că agenția sa a informat-o pe Moderna că va funcționa „rapid” pentru eliberarea autorizației de utilizare de urgență, arată bbc.com.
Autoritățile de reglementare au raportat la începutul acestei săptămâni că vaccinul Moderna a fost sigur și 94% eficient . SUA au fost de acord să cumpere 200 de milioane de doze, iar șase milioane ar putea fi gata de expediere imediat ce vaccinul va primi aprobarea FDA.
„Trecerea de la a avea o secvență de virus în ianuarie la a avea două vaccinuri disponibile în decembrie este o realizare remarcabilă”, a spus dr. James Hildreth, membru al grupului de experți și CEO al Meharry Medical College din Tennessee.
Care sunt diferenţele dintre vaccinul împotriva COVID-19 Moderna și Pfizer
Vaccinul Moderna necesită temperaturi de aproximativ -20C pentru transport – similar cu un congelator normal.
Jabul Pfizer necesită temperaturi mai apropiate de -75C, ceea ce face logistica transportului mult mai dificilă.
La fel ca jabul Pfizer, vaccinul Moderna necesită, de asemenea, o a doua vaccinare după o perioadă de timp. A doua injecție a Modernei vine la 28 de zile după prima. Compania își are sediul în Cambridge, Massachusetts și a declarat că, dacă ar fi aprobată, „marea majoritate” a vaccinului său ar fi fabricată acolo.
Medicamentul Pfizer este fabricat în mai multe țări, inclusiv în Germania și Belgia.
În câte tari va fi introdus şi vaccinul Moderna
În Canada, guvernul intenționează să primească două milioane de doze Moderna până în martie – o parte dintr-un total de 56 milioane de doze. Marea Britanie a precomandat deja șapte milioane de doze de vaccin Moderna. Uniunea Europeană a anunțat luna trecută un contract pentru achiziționarea a 80 de milioane de doze – cu opțiunea de a achiziționa cu până la 80 de milioane mai mult – odată ce vaccinul este considerat sigur și eficient.
Japonia s-a înscris pentru 50 de milioane de doze Moderna, Coreea de Sud pentru 20 de milioane, iar Elveția a comandat 7,5 milioane, conform datelor compilate de Centrul Global de Inovare în Sănătate al Universității Duke.
SEO companiei Pfizer nu s-a vaccinat incă
Albert Bourla, directorul general și SEO Pfizer nu s-a vaccinat incă împotriva COVID-19. Decizia a fost luată, conform declaraţiilor făcute de acesta, în contextul în care dozele sunt limitate iar prioritate au cei care lucrează în prima linie. Acesta a dat asigurări că după ce personalul esenţial se va vaccina, el şi comitetul director vor face vaccinul.
Albert Bourla a declarat că nimeni din boardul pe care îl conduce nu va încalca ordinea vaccinării. În încheiere, Bourla şi-a exprimat intenţia de a se vaccina în faţa camerelor de vederi pentru a da un imbold celor care sunt steptici referitor la calitatea vaccinului pfizer.
Când va începe vaccinarea împotriva COVID-19 în România
Potrivit unor date de ultimă oră, campania de vaccinare din România ar putea începe chiar pe data de 27 decembrie. Ţara noastră va primi, iniţial, 10.000 de doze de vaccin. Vaccinul împotriva COVID-19 va fi administrat în primă fază doar personalului medical şi cel din prima linie. În țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare. România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane.
BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în situația în care e nevoie de două doze pentru imunizare.