Vaccinul împotriva tuberculozei, un veritabil tratament pentru diabeticilor in varsta

de: BZI.ro
16:29, 11 aug. 2020

Vaccinul împotriva tuberculozei bun pentru diabetici. Un studiu asupra șoarecilor mai în vârstă cu diabet zaharat de tip 2 a dat rezultate foarte promițătoare pentru cercetătorii care investighează potențialele vaccinuri noi pentru tuberculoză (TBC).

O echipă de cercetători din Australia, Bangladesh și Franța a investigat un potențial vaccin, BCG :: RD1 și l-au găsit extrem de protector atunci când este administrat direct în plămânii șoarecilor diabetici, care au fost apoi expuși la TBC.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Singurul vaccin autorizat în prezent, BCG, nu este eficient la adulți.

„Aceste constatări sunt binevenite în special, deoarece diabetul de tip 2 nu este doar un factor de risc semnificativ pentru tuberculoză, ci este un factor de risc care devine mai răspândit în fiecare an în rândul populației noastre îmbătrânite”, a declarat autorul senior Dr. Andreas Kupz, de la Institutul australian de sănătate și medicină tropicală (AITHM) – James Cook University, informeaza Medical Xpress.

Vaccinul împotriva tuberculozei bun pentru diabetici

BCG :: RD1 s-a dovedit extrem de protector atunci când este administrat la șoareci diabetici mai în vârstă, care acționează nu numai asupra celulelor T, ci și asupra celorlalte subseturi de celule imune, pentru a monta un răspuns robust împotriva bacteriilor provocatoare de TBC.

S-a observat un nivel remarcabil de protecție împotriva tuberculozei, cu o creștere semnificativă a răspunsurilor imune la plămânii șoarecilor diabetici.

Prin compararea răspunsurilor la șoarecii mai în vârstă și la șoarecii mai tineri, s-a obținut, de asemenea, o perspectivă asupra modului în care diabetul de tip 2 crește riscul de TBC.

Se pare că diabetul de tip 2 are un impact negativ asupra modului în care sistemul nostru imunitar sesizează bacteriile provocatoare de tuberculoză în plămâni și că vaccinarea cu BCG :: RD1 poate depăși acest defect.

În studiile viitoare, echipa își propune să investigheze mai departe căile imune specifice care sunt activate prin vaccinare cu BCG :: RD1.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.