Vaccinul împotriva HPV ar putea să fie compensat pentru femeile cu vârsta de până la 45 de ani
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, în cadrul unei mese rotunde, cu tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, că la nivelul ministerului se gândește un program, astfel încât vaccinul împotriva HPV să fie compensat pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, dar chiar și pentru bărbați
Vaccinarea împotriva HPV este cea mai bună metodă de prevenție împotriva diverselor tipuri de cancer care au infecția cu virusul HPV drept cauză. În țară, anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin la nivelul țărilor din Uniunea Europeană
Alexandru Rafila: „Am vaccinat peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV”
În prezent, în România funcționează doar un program de vaccinare gratuită a fetelor cu vârsta între 11 şi 18 ani. În schimb, în alte ţări, vaccinul împotriva HPV este deja compensat atât pentru femei, cât și pentru bărbați, până la vârsta de 45 de ani.
„Ministerul Sănătății este un promotor activ al vaccinării și alocă resurse foarte mari în această direcție. Cu resursele acestui minister am vaccinat peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum este momentul pentru o nouă abordare.
După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, chiar și pentru băieți. Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice. Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual.
Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei mesei rotunde, cu tema „Combaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică”, organizată de Fundația „Renașterea” și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Când trebuie făcut vaccinul împotriva HPV
Vaccinarea împotriva HPV are cele mai bune rezultate atunci când este făcută la fete şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani. Odată cu înaintarea în vârstă este probabil să avem deja cel puţin o infectare cu un tip de virus HPV şi trebuie știut că vaccinul ne va proteja doar de tipuri de HPV pe care le vom primi după imunizare.
„80 la sută din femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani au intrat în contact cu virusul HPV. Cea mai bună stimulare a imunității e în copilărie. Dar este un pas înainte spre eradicarea cancerului de col uterin”, a precizat dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
În acest moment, tinerii și femeile cu vârsta de peste 18 ani din România care doresc să facă vaccinul împotriva HPV au o singură opțiune: să cumpere serul. O doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru schema completă de imunizare sunt necesare 3.