Vaccinul impotriva COVID-19, Moderna, a fost aprobat de Uniunea Europeană. Acesta poate fi livrat în toate țările UE

de: George Cristian
14:31, 06 ian. 2021

Agenția de medicamente a Uniunii Europene s-a întâlnit miercuri pentru a lua în considerare acordarea de undă verde vaccinului COVID-19 al Moderna Inc. După ședința Agenției de Medicamente s-a luat hotărârea de a aproba vaccinul Moderna.

Reuniunea Comitetului pentru medicamente umane (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente a avut loc pe fondul unor rate ridicate de infecții în multe țări ale UE și a unor critici puternice asupra ritmului lent al vaccinărilor din regiune, la aproximativ 450 de milioane de oameni.

Vaccinul Pfizer și BioNTech a fost deja aprobat și în continuă administrare

EMA a aprobat deja un vaccin coronavirus produs de medicul american Pfizer și BioNTech din Germania. Ambele vaccinuri necesită administrarea oamenilor de două ori.

Înaintea întâlnirii cu vaccinul Moderna, agenția a spus într-un tweet că experții săi „lucrează din greu pentru a clarifica toate problemele restante cu compania”. Nu a explicat care sunt aceste probleme. De asemenea, Moderna a refuzat să comenteze.

Rezultatele timpurii ale studiilor, încă neterminate, arată atât vaccinurile Moderna, cât și vaccinurile Pfizer-BioNTech că par sigure și puternic de protecție, deși Moderna este mai ușor de manipulat, deoarece nu trebuie depozitat la temperaturi ultra-înghețate.

Statele Unite, Canada și Israel au aprobat deja utilizarea vaccinului Moderna. SUA i-au dat undă verde pentru utilizare de urgență la persoanele cu vârsta peste 18 ani pe 18 decembrie, urmată de Canada cinci zile mai târziu, cu o autorizație provizorie și pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. Israelul a autorizat vaccinul luni.

Moderna a declarat luni că își mărește estimarea pentru producția globală de vaccinuri în 2021 de la 500 la 600 de milioane de doze. Compania a declarat că „continuă să investească și să adauge personal pentru a construi până la 1 miliard de doze pentru 2021”.

Ambele vaccinuri, Moderna și Pfizer-BioNTech sunt vaccinuri ARNm, realizate cu o nouă tehnologie revoluționară. Nu conțin coronavirus – ceea ce înseamnă că nu pot provoca infecții. În schimb, ei folosesc o bucată de cod genetic care antrenează sistemul imunitar pentru a recunoaște proteina spike de pe suprafața virusului, gata să atace dacă apare adevăratul.

UE a început oficial să dea vaccinuri Pfizer-BioNTech pe 27 decembrie, dar viteza programului de inoculare a fiecărei națiuni a variat mult. Franța a vaccinat în jur de 500 de persoane în prima săptămână, în timp ce Germania a vaccinat 200.000. Olandezii începeau doar să facă vaccinuri miercuri, ultima națiune din UE care a început să facă acest lucru.

Studiile clinice arată că vaccinul produs de Moderna ar oferi o „imunitate durabilă”

Studiul a arătat de asemenea că vaccinul are „potenţialul de a oferi o imunitate durabilă” împotriva noului coronavirus, fără să provoace efecte secundare semnificative după două luni de la administrare.

„Aceste date provizorii din Faza 1 sugerează că mRNA-1273, vaccinul nostru candidat împotriva COVID-19, poate genera anticorpi neutralizanţi durabili la toate grupele de vârstă, inclusiv adulţi maturi şi vârstnici”, notează Moderna într-un comunicat.

Compania farmaceutică a anunţat totodată că speră să aibă disponibile  între 100 şi 125 de milioane de doze, care vor fi disponibile global pentru sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

Din acestea, între 85 şi 100 de milioane vor fi distribuite în SUA şi între 15 şi 25 de milioane vor fi distribuite în restul lumii.