Vaccinul împotriva coronavirusului, care provoaca boala COVID-19, gata în septembrie
Vaccinul împotriva coronavirusului pentru COVID-19, gata în septembrie. Vaccinul împotriva coronavirusului care provoaca boala COVID-19 ar putea fi gata în luna septembrie a acestui an. Cel putin asa sustin oamenii de stiinta care au testat vaccinul pe maimute, iar rezultatele arata ca acestea au dezvoltat deja anticorpii care asigura imunitatea in fata acestui virus.
Șase maimuțe carora li s-a administrat vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford au obtinut imunitate dupa o perioada de 28 de zile de expunere susținută la noul coronavirus.
Rezultatul este un semn promițător pentru vaccin, care este în curs de a fi testat si pe oameni. O versiune umană funcțională va dura cateva luni insa pana cand va putea fi functionala.
Experimentul pe maimuță a fost realizat la sfârșitul lunii martie de către oamenii de știință guvernamentali de la Laboratorul Rocky Mountain din Hamilton, Montana, anunta The New York Times.
Cei sase macaci rhesus au primit un vaccin produs de Institutul Jenner și au fost apoi expusi la niveluri inalte de coronavirus despre care se știa că au bolnavit anterior alte maimuțe. Totuși, aceste maimuțe nu au avut de suferit și au rămas sănătoase cel puțin 28 de zile mai târziu, noteaza sursa citata.
„Aceste maimute sunt foarte apropiate de oameni”, a declarat pentru The Times, Vincent Munster, șeful unității de ecologie a virusurilor de laborator.
Vaccinul împotriva coronavirusului pentru COVID-19, gata în septembrie
Institutul Jenner, care lucrează ca parte a grupului de vaccinuri Oxford, conduce initiativa globală pentru un vaccin impotriva coronavirusului. Guvernul Regatului Unit a promis alocarea a 20 de milioane de lire sterline sau 25 de milioane de dolari acestui proces.
Vaccinul administrat maimutelor se numește hAdOx1 nCoV-19. Testele pe oameni abia au început și se așteaptă să fie terminate în septembrie. Procesul de dezvoltare a unui vaccin este lung și chiar si un produs utilizabil până în septembrie ar fi neobișnuit de rapid.
Luni, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, Institutul Seric din India, a declarat că nu va aștepta să se încheie procesul de testare și că a produs deja 40 de milioane de doze pentru a economisi timp în cazul în care testele vor lua sfarsit cu succes.
Sinovac Biotech, o companie cu sediul la Beijing, caută și ea un vaccin pentru coronavirus, iar săptămâna trecută acesta s-a dovediti eficient pe maimute, iar testele umane au început deja.
Oamenii și macacii au aproximativ 93% acelasi ADN. Doar că, daca un vaccin pare să funcționeze la un macac, nu înseamnă că va funcționa si la om.
Cel mult 80 de vaccinuri contra coronavirusului sunt in prezent în dezvoltare, iar unele companii aleg să treacă peste stadiul testării pe animale pentru a economisi timp.