Vaccinul antigripal spray nazal. Cui ii este recomandat si care sunt riscurile

de: BZI.ro
13:35, 11 nov. 2019

Vaccinul antigripal spray nazal poate fi o solutie foarte buna pentru a te proteja de virusurile gripale in sezonul rece. Insa, nu este recomandat oricui. Descopera in randurile de mai jos, in ce conditii puteti apela la vaccinul sub forma de spray, dar si ce efecte secundare poate avea.

Fii sincer: nu-ti faci vaccinul antigripal pentru ca ai o teama de ace? Te intelegem. Insa aceasta frica nu ar trebui sa te opreasca de la imunizare. Pentru cei care nu suporta injectiile, exista o alta optiune: vaccinul antigripal spray nazal. Chiar daca nu este eficienta suta la suta, vaccinarea ramane cea mai buna metoda de prevenire a gripei.

Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de mai multe tulpini virale. Se poate transmite extrem de usor, mai ales acolo unde regulile elementare de igiena lasa de dorit. Si foarte important: desi este considerata o boala relativ usoara, ea ucide.

Există trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv si mai mutagen, care dă epidemii si pandemii), tipul B si tipul C (cel mai putin agresiv). Virusurile gripale ataca plamanii si celelalte organe care va ajuta sa respirati. Poate provoca febra, frisoane, dureri in tot corpul, tuse, nas curgator, congestie, oboseala si dureri in gat. Este posibil sa aveti toate aceste simptome sau doar cateva dintre ele.

Vaccinul antigripal spray nazal: cum functioneaza

Vaccinul antigripal te ajuta sa nu te imbolnavesti, iar in cazurile exceptionale in care vei face totusi gripa, trebuie sa stii ca simptomele vor fi mai usoare. Teoretic, categoriile cu riscul cel mai mare de a se imbolnavi sunt copiii mai mici de 5 ani, femeile gravide, varstnicii care au peste 65 de ani, dar persoanele cu boli cronice.

Vaccinurile trivalente, care se gasesc pe piata, protejeaza impotriva virusului gripal A (H1N1), A (H3N2) si a virusului gripal B. Pe piata exista si vaccinui tetravalente. Vaccinul antigripal spray nazal are in compozitie virusuri gripale atenuate. In comparatie, vaccinul antigripal injectabil contine componente virale inactive.

Vaccinul sub forma de spray nazal functioneaza mai bine decat cel injectabil? Studiile arata ca ambele tipuri sunt eficiente. In cazul adultilor, vaccinul spray nazal s-a dovedit la fel de bun precum cel injectabil. In 2009, s-a dovedit ca vaccinul antigripal spray nazal a functionat mai bine la copii. Dar studiile ulterioare nu au aratat ca a fost mai eficient decat injectabilul.

Cui ii este recomandat si ce efecte secundare are

Vaccinul antigripal spray nazal poate fi folosit de persoane cu varste cuprinse intre 2 si 49 de ani, care sunt
sanatoase. Nu este recomandat copiilor sub 2 ani, adultilor peste 50 de ani, copiilor intre 2 si 4 ani cu astm,
gravidelor. De asemenea, nu se recomanda celor cu istoric de alergii la vaccin, persoanelor aflate sub tratament cu aspirina, celor cu imunitate slaba.

Odata ce folositi vaccinul sub forma de spray este nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru ca organismul sa
produca anticorpii. Efectele secundare sunt, de obicei, minore. Dar, atunci cand apar, pot imita simptomele de gripa. S-ar putea sa aveti rinoree, frisoane, oboseala, dureri de cap, congestie, dureri in gat si tuse. De asemenea, copiii pot avea febra, dureri musculare, respiratie suieratoare, dureri abdominale, varsaturi sau diaree. Sunati imediat la 112 daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome. Ele pot fi semne ale unei reactii severe: urticarie, umflarea fetei si a gatului, probleme de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteala, slabiciune.

Paradiz iasi