Vaccinul antigripal este eficient împotriva Covid-19, arată un nou studiu
O echipă olandeză ne asigură că vaccinul antigripal ar proteja împotriva celor două infecții. Anul acesta, epidemia de gripă este deosebit de periculoasa in contextului noului val de Covid-19, iar spitalele se tem că trebuie să facă față unui aflux masiv de pacienți. În acest context de sănătate fără precedent, campania de vaccinare acordă prioritate celor mai vulnerabile persoane și personalului medical.
Obiectivul vaccinării împotriva gripei sezoniere definit de Organizația Mondială a Sănătății este acordarea de prioritate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și persoanelor cu patologii cronice, persoanelor cu un IMC mai mare de 40, femeilor însărcinate și persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Acești oameni sunt, de asemenea, cei care riscă să dezvolte o formă severă de Covid-19.
Vaccinul antigripal este eficient împotriva Covid-19: induce un răspuns imun
Un nou studiu indică un alt motiv intemeiat pentru a face vaccinul antigripal în acest an. Într-adevăr, rezultatele cercetărilor asigură că acest vaccin ar proteja și împotriva Covid-19. Aceste concluzii, făcute de o echipă olandeză, au fost publicate pe serverul MedRxiv. Cercetătorii au descoperit că personalul spitalului vaccinat împotriva gripei anul trecut era cu 39% mai puțin probabil să fie infectat cu noul coronavirus decât alți pacienți, potrivit Sante Magazine.
Oamenii de știință susțin că vaccinul antigripal inactivat quadrivalent utilizat în Țările de Jos în sezonul gripal 2019-2020 a fost capabil să inducă un răspuns imun, precum și o îmbunătățire a răspunsurilor citokinice.
„În concluzie, un vaccin gripal cvadrivalent inactivat poate induce răspunsuri imune provocate împotriva SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la o protecție relativă împotriva Covid-19. Aceste date, împreună cu rapoarte independente recente similare, susțin efectul benefic al vaccinării împotriva gripei și sugerează importanta sa în timpul sezonului gripal 2020-2021 pentru a proteja împotriva celor două infecții”, rezumă studiul.