Vaccinul anti-Covid-19 este imun și împotriva noii tulpini DELTA. Ce spune medicul militar Valeriu Gheorghiță

de: Alexandru Ifrim
09:53, 22 iun. 2021

Valeriu Gheroghiță coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, a vorbit despre faptul că romanii nu se mai înghesuie la centrele de vaccinare.

Cetăţenii romani nu se mai înghesuie la centrele de vaccinare, iar ţinta de 10 milioane de persoane imunizate până în toamna pare să nu fie atinsă. Valeriu Gheorghiţă este de părere că peste câteva luni se aşteaptă ca un nou val de infectări să fie în România. Coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că românii au alte priorități și au pus vaccinarea într-un plan secund.

„Nu trebuie să credem că dacă numărul vaccinărilor a scăzut asta va fi evoluția până la lunile următoare, se pot schimba repede lucrurile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă este de părere că noua tulpina DELTA va fi cea care în următoarele luni va domina la nivel global.

„Este un avertisment al OMS că DELTA faptul că va deveni dominată, nu dacă vine ci când vine, suntem toți conștienți că se va extinde la nivel populațional”, a mai explicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă coordonatorul campaniile de vaccinare, a susţinut că vaccinurile pe care le are statul roman sunt efeciente şi împotriva tulpinii DELTA, iar răspunsul imun după vaccinare este foarte posibil să se extindă la o perioadă chiar mai mare de un an.

„Eficientă schemelor de vaccinare pt noile variante că DELTA, datele arată foarte bine, se menține rezistență de 90%. Durata/menținerea răspunsului imun, avem datele publicate la 6 luni, care arată foarte probabil că va fi mai mare de 12 luni”, a concluzionat Gheorghiță.

Ioana Mihăilă a vorbit despre tulpina DELTA

Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătăţii a oferit o declaraţie în care a ţinut să precizeze faptul cva nu este exclus ca în România să predomine noua tulpina indiană (delta) a Covid-19. Aceasta tulpină are o incidenţă mare în Marea Britanie dar şi în Germania.

„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a vorbit și despre situația din urmă cu un an

Aceasta a ţinut să precizeze că şi în urmă cu un an pe toată perioada verii numărul de infectări a scăzut, iar la acea vreme nu există nici un fel de vaccin împotriva Covid-19.

„Conform estimărilor pe care asociațiile europene le fac, durata până la care tulpina delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când și la noi tulpina delta va deveni predominantă. M-aș feri să dau estimare exactă pentru că există numeroși factori care contribuie. Așa cum am văzut și ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare, așa cum vedem că se întâmplă în alte țări, acolo unde există un procent mare de vaccinați cu două doze, cum este Israelul, incidența este ținută sub control în continuare”, a mai spus Mihăilă.