Vaccinul anti-Covid-19: 7 lucruri false pe care să nu le mai credeți
Crezi că vaccinul împotriva coronavirusului te face mai contagios? Că a fost creat prea repede? Că este chiar periculos? De la începutul campaniei de vaccinare – și chiar înainte – au circulat multe concepții greșite despre aceasta. Cu toate acestea, majoritatea sunt total false.
Până în prezent, imunitatea colectivă dobândită prin vaccinare este singurul lucru care ne-ar putea permite să ne reluăm viața normală.
Vaccinul ne face mai contagiosi
S-a spus iar și iar că vaccinul împotriva coronavirusului previne în esență dezvoltarea unei forme severe a bolii. Cu o eficiență de 95% pentru Pfizer și Moderna și 70% pentru AstraZeneca. Prin urmare, nu împiedică contractarea infecției – și, eventual, transmiterea acesteia -, dar, în orice caz, o face mai contagioasă. Este chiar invers! Datele de la agenția americană pentru medicamente, publicate în New England Journal of Medicine, arată că vaccinul tinde să limiteze contagiozitatea virusului.
Vaccinarea se afla la originea variantelor
Mulți oameni cred că vaccinurile sunt cauza apariției mutatiilor, deoarece ar fi apărut la începutul campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, acest lucru este greșit. Varianta britanică, de exemplu, a apărut cu două luni înainte de începerea vaccinării. Cu cât populația este mai rapid vaccinată, cu atât există un risc mai mic ca virusul să dezvolte rezistență la vaccin.
Vaccinul ne va schimba ADN-ul
ARNm conținut în vaccin nu poate pătrunde în nucleul celulelor noastre – rămâne în citoplasmă, adică la periferie. Cu toate acestea, în acest nucleu se găsește ADN-ul nostru. Prin urmare, în niciun moment moleculele injectate nu intră în contact cu ADN-ul nostru. Ca bonus, ARN este o moleculă fragilă și foarte instabilă, care supraviețuiește în organism doar câteva ore.
Ni se injectează un cip electronic
Printre cele mai excentrice zvonuri care au circulat despre vaccin, îl putem evoca pe cel potrivit căruia ar fi un pretext să ni se injecteze un microcip. Nu, nu se injectează niciun cip de urmărire în timpul vaccinării. Nici un chip 5G, apropo. Este imposibil să se ofere dovezi științifice pentru aceste afirmații.
Vaccinul a fost creat prea repede
Desigur, vaccinul a reușit să ajungă pe piață mai repede decât multe alte produse farmaceutice. Dar acesta a respectat toate protocoalele și, mai ales, diferitele faze ale studiilor clinice, verificându-i eficacitatea și siguranța. Viteza trebuie mai degrabă să fie corelată cu resursele financiare și materiale colosale care au fost folosite pentru a facilita dezvoltarea acestuia – dacă aceleași resurse ar fi utilizate pentru toate celelalte vaccinuri, acestea ar putea fi, fără îndoială, dezvoltate în perioade de timp similare.
Nu știm ce conține
Compoziția completă a fiecărui vaccin nu este doar cunoscută, ci și disponibilă pentru consultare pe site-urile autorităților sanitare.
Vaccinul este mai periculos decât util
Această idee se bazează pe efectele adverse potențiale ale vaccinurilor, larg raportate de presă. Cu toate acestea, dacă comparăm cantitatea de efecte raportate, în comparație cu proporția persoanelor vaccinate, putem vedea că acest procent este minim – și nu neapărat mai mare decât pentru orice alt vaccin sau medicament. O regulă simplă de trei te ajută să realizezi acest lucru. Dacă ne bazăm pe cifrele ANSM, care indică numărul de persoane vaccinate și numărul de efecte adverse observate, putem vedea că doar 0,17% dintre persoanele care au primit vaccinul Pfizer au înregistrat efecte secundare, 0,1% cu Moderna și 0,39% cu AstraZeneca.
Ca bonus, pentru majoritatea efectelor raportate, nu s-a dovedit încă nicio relație cauză-efect cu vaccinul. Pentru unii oameni, ar putea fi de fapt o consecință a injecției. Dar pentru alții, a fost doar o coincidență – adică ar fi întâmpinat aceeași problemă dacă nu ar fi fost vaccinați.