Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie debutează cu probleme: „Pacienţii nu se înghesuie la serurile Johnson&Johnson și AstraZeneca”

de: Bianca Rebegea
18:46, 04 mai 2021

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie debutează cu probleme. Medicii au semnalat că nu au ajuns la ei toate materialele sanitare de care au nevoie și nici platforma online nu poate fi accesată.

Medicii de familie se tem că nu va exista cerere și tocmai de aceea nu vor să rişte să risipească dozele de vaccin. De precizat este că în cabinetele medicilor de familie, pacienții se vor putea vaccina doar cu serurile Johnson & Johnson și AstraZeneca. Totodată, medicii se plâng că imunizarea în cabinetele lor nu poate începe, deoarece nu au suficienți bani pentru achiziționarea echipamentelor sanitare necesare.

Medicii de familie nu pot începe vaccinarea: „Nu putem elibera adeverințe”

„Sunt niște seringi de anumite dimensiuni care ne permit administrarea acestui vaccin, materiale protecție. O altă problemă, pentru a putea vaccina este accesul în registrul de vaccinări. Ne trebuie un cod de acces și nu toată lumea a reușit să și-l procure, fără de care nu putem comunica, nu putem elibera adeverințe. Practic, vaccinarea nu poate avea loc făra acces în acest registru”, spune Gheorghe Alexandrescu, medic de famile.

Pe de altă parte, unii medici se tem să solicite mai multe doze de vaccin, deoarece sunt îngrijoraţi că nu au cereri de la oameni.

„Pacienţii nu se înghesuie la serurile Johnson& Johnson și Astrazeneca. Mă feresc să primesc câte doze de vaccin doresc ei să îmi dea, pentru că returul vaccinurilor este foarte complicat și nu am să vă menit. Nu vreau să decontez niște vaccinuri pe care nu le-am făcut, că nu le-am putut face”, a spus Eva Cristescu, medic de familie.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început luni, 3 mai

Medicii de familie își pot imuniza pacienții anti-COVID începând de luni, 3 mai. Nu toți medicii au ales să se înscrie în programul de vaccinare în cabinete, cei 3.000 însemnând aproximativ o treime din totalul cadrelor medicale de familie din România, după informațiile furnizate de Valeriu Gheorghiță.

Această variantă nu a fost adoptată de toți medicii de familie, pentru că au nevoie de resurse, de protecție și mai exact de măști, mănuși și combinezoane și nu își permit să vină din propriile finanțe cu astfel de investiții.

Medic de familie: „Voi demara când voi avea 30 de doritori”

„Nu putem să desfacem o sticluţă cu 5 sau 10 doze, dacă nu avem certitudinea că 5 sau 10 pacienţi se vor prezenta în ziua de, la ora de, la vaccinare. Voi demara când voi avea 30 de doritori, în aşa fel încât să pot solicita un anumit număr de sticuţe şi să pot să ştiu că le şi folosesc”, spune un alt medic de familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, le-a transmis medicilor să nu se teamă că vor irosi doze.

„Sigur ca la început ai o reticentă, pentru ca nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoza, exista acest risc sa irosești doze. Noi le-am transmis colegilor ca nu e nicio problema daca din 10 doze vei folosi doar 9 si o doza se irosește.

Sigur ca printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar asta nu este un motiv sa nu demaram vaccinarea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.