Vaccinarea cu doza patru a început, în România. Cetăţenii pot merge în centrele existente sau la medicii de familie
Astăzi, 16 mai 2022, vaccinarea cu doza patru a început, în România. Cetăţenii se pot imuniza împotriva noului coronavirus în centrele existente deja sau la medicii de familie. Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot beneficia de cea de-a patra doză de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer.
„Începând de luni o să putem face şi în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. (…) Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât şi la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important – vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care îşi doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur şi simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care îşi doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, în urmă cu doar câteva zile.
Vaccinarea cu doza patru a început, în România. Câte persoane s-au imunizat deja
Luni, 16 mai 2022, a început vaccinarea anti-Covid-19 cu doza patru de ser. Toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot deplasa la centrele de imunizare existente în momentul de faţă, dar şi la cabinetele medicilor de familie. Persoanele care nu au un medic de familie se pot deplasa la orice cabinet care deţine vaccinuri împotriva SARS – CoV – 2.
Foarte mulţi romani încă sunt sceptici şi se întreabă de ce să-și facă a 4-a doză, ce protecție le oferă și la ce este utilă.
În momentul de faţă, România are nu mai puţin de 21 de persoane care s-au vaccinat deja cu doza 4. Sunt cei care au făcut acest lucru în baza unei recomandări clare din partea unui medic. Aici vorbim despre pacienții cu diverse afecțiuni oncologice, cu stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ, fie că discutam de radioterapie sau chimioterapie, pacienți post-transplant.
În Capitală, singurele centre deschise mai sunt cele din unităţile medicale Floreasca, Colțea, Balș, Universitar și Pantelimon.
Conform specialiştilor, doza a 4-a este recomandată în special celor care au vârsta peste 60 de ani.
Vaccinuri anti-Covid-19 adaptate pentru o nouă tulpină
În prezent se discuta de riscul apariţiei unui nou val de infectări, în toamnă. Astfel, niciun specialist nu exclude creşterea numărului cazurilor de infectare în rândul cetăţenilor, însă lucrurile ar putea fi mult mai grave doar dacă va apărea o nouă tulpina contagioasă, conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Noile seruri ar trebui să fie adaptate și se lucrează deja la acest lucru. Și statul roman va primi vaccinuri adaptate dacă se va întâmpla asta.
Important de precizat este faptul că Statele Unite ale Americii, Franța, Danemarca și Ungaria sunt printre țările care deja administrează a 4-a doză.
La finalul anului trecut, Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster.
De asemenea, în urmă cu mai mult timp, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că imunizarea împotriva acestui virus care a răpus milioane de oameni ar putea fi anuală. Însă, până la o astfel de decizie, vaccinarea cu doza patru a început în România.