Vaccin anti-COVID-19 contraindicații. Ce efecte adverse poate avea vaccinul

de: BZI.ro
12:56, 24 ian. 2021

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, prezintă care sunt cele mai întâlnite contraindicații privind vaccinul anti-COVID-19 şi ce efecte adverse poate avea vaccinul.

„În condiţiile în care sunt de intensitate mică către medie, vom lua legătura cu medicul de familie. În general sunt reacţii adverse la locul de injectare, ca de exemplu durere, roşeaţă, lucruri care se rezolvă în câteva ore, maxim o zi”, a declarat Adrian Marinescu.

Vaccin anti-COVID-19 contraindicații: Reacţiile adverse moderate au apărut mai ales după a doua doză

Specialiştii spun că în studiile clinice reacţiile adverse moderate au apărut mai ales după doza a doua pentru că răspunsul imun al organismului este mai puternic. Doctorul Marinescu crede, însă, că nu sunt motive de îngrijorare. În continuare, scopul principal rămâne să creştem vaccinarea.

„Noi am ajuns să vaccinăm şi 200 de persoane şi cred că dacă acelaşi lucru se va întâmpla la toate centrele de vaccinare, dacă acest număr al centrelor de vaccinare va creşte, sigur ne vom încadra în lucrurile prognozate”, a precizat Adrian Marinescu.

Alexandru Rafila, despre contraindicațiile vaccinului anti-COVID-19

Alexandru Rafila a spus că există foarte puține afecțiuni care să împiedice administrarea vaccinului și că o simplă răceală sau alergie nu sunt nicidecum piedici împotriva vaccinării. Chiar și cei care au avut deja COVID se pot vaccina, însă e bine să o facă după o perioadă în care organismul să capete și imunitatea naturală dezvoltată în urma bolii.

„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea – și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina. Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării. S-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns. Asta nu înseamnă că aceste nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul Virgil Musta: Ce persoane nu ar trebui să se vaccineze

Medicul Virgil Musta a prezentat lista de persoane cărora nu le este recomandat să se vaccineze anti-COVID-19.

„Persoanele care în momentul vaccinării prezintă o infecţie acută, manifestată prin febră mare şi semne directe ale acelei infecţii. Aceste persoane se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei. Persoanele care sunt alergice la unul din compenentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat şoc alergic“, a precizat Virgil Musta.

Lista excipienţilor vaccinurilor Pfizer și Moderna

Iată lista excipienţilor vaccinului Pfizer, pentru a verifica dacă ne ştim alergici la una dintre aceste substanţe:

((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)

2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)

1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.

Iar pentru vaccinul Moderna:

lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.