Vă puteți pensiona de la 60 de ani! Nu vor mai fi penalizări la pensie din 1 septembrie 2024!

de: BZI.ro
08:46, 22 apr. 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că vă puteți pensiona de la 60 de ani, fără să fie penalizați. Pentru asta, însă, trebuie să îndepliniți niște criterii.

Vă puteți pensiona de la 60 de ani, fără penalități

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că va exista posibilitatea ca anumite persoane să se pensioneze la vârsta de 60 de ani, fără a suferi penalități.

După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor la 1 septembrie 2024, anumite persoane vor avea posibilitatea să se pensioneze anticipat fără a fi afectați de penalizări.

În plus, pentru fiecare an lucrat în circumstanțe de muncă speciale, se adaugă șase luni la perioada de cotizare.

Astfel, Simona Bucura-Oprescu a menționat că toate dosarele vor fi reevaluate conform prevederilor noii legi din septembrie 2024, indiferent de legislația sub care s-a trecut în pensie.

Mai mult, ministrul Muncii a transmis că beneficiile vor fi acordate exclusiv pentru perioadele în care s-au efectuat contribuții.

Cum se poate ieși la pensie anticipat

O grupă de persoane care poate beneficia de pensie anticipată fără penalizare sunt bărbații cu un stagiu de cotizare de 40 de ani. Aceștia vor putea ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără a suferi penalizări. Totuși, perioadele sub 25 de ani nu vor mai fi luate în considerare pentru obținerea de puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a menționat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a mai spus că noua lege a pensiilor din sistemul public include o formulă care se bazează pe doi parametri. Este vorba despre totalul punctelor acumulate, care derivă din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctele de stabilitate.

Punctele contributive sunt generate de toate veniturile care sunt supuse contribuțiilor de asigurări sociale.

În ceea ce privește punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii, pentru care se acordă 0,25 puncte pe an, precum și la perioadele de serviciu militar sau, eventual, în cazuri rare, la detenție politică sau captivitate.

În plus, punctele de stabilitate recompensează munca și continuitatea în activitate. Cei cu o perioadă de cotizare mai lungă vor beneficia de o pensie mai generoasă.

„Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate. Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale“, a mai spus Sorina Bucura-Oprescu, ce a declarat că vă puteți pensiona de la 60 de ani, fără să fie penalizați.