Vă place cum arată simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași? De aproape 14 ani nu s-a mișcat un ac! Chiar nu se poate face nimic? – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 28 feb. 2024

Un monument-simbol al Iașului zace în ruine de zeci de ani, este vorba de turnul-clopotniță al parohiei „Sf. Spiridon” din Iași, a cărui reabilitare este amânată în permanență. Acum, Primăria Municipiului Iași vrea să obțină fonduri europene nerambursabile pentru a putea într-un final să-i redea simbolului parohiei „Sf. Spiridon” frumusețea de care s-a bucurat în trecut.

Simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași zace în ruine

 

Demersurile privind restaurarea Turnului Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași au început încă din 2010, dar monumental istoric zace în ruine și la 14 ani distanță. În 2011, a fost primit avizul de construire de la Direcția Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, iar mai apoi au început lucrările, turnul fiind consolidat la bază. În timpul acestora s-a descoperit că în spatele cișmelei dinspre UMF există un bazin cu apă care este, de fapt, un monument istoric, motiv pentru care au trenat, iar autorizația de construire a expirat. Astfel, și în prezent, simbolul parohiei „Sf. Spiridon” din Iași este în aceeași stare avansată de degradare.

„În anul 2021, am semnat un parteneriat cu Parohia «Sf. Spiridon», în vederea accesării de fonduri europene privind reabilitarea atât a bisericii, cât și a turnului clopotniței. Într-o primă fază, în toamna anului 2023, a fost deja emisă Autorizația de Construire pentru biserică, valoarea lucrărilor fiind de circa 9,8 milioane de lei, conform indicatorilor tehnico-economici aprobați în Consiliul Local. Urmează să finalizăm documentația pentru restaurarea și reabilitarea turnului și să introducem indicatorii în Consiliul Local.

Dorința noastră este să finalizăm documentația astfel încât să o depunem pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile pe noul Program Operațional Regional. În acest moment, nu sunt publicate ghidurile de finanțare pentru noul POR. Imediat ce aceste ghiduri sunt aprobate, vom depune documentația pentru obținerea finanțării. Până atunci, funcție de necesități, vom aloca fonduri pentru întreținerea celor două monumente istorice”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Pr. Marian Timofte: „Se lucrează la reproiectare”

În primăvara anului 2023, pr. Marian Timofte, parohul Bisericii „Sf. Spiridon”, a decis să se efectueze o nouă evaluare a turnului pentru ca, într-un final, restaurarea și reabilitarea să poată avea loc.

„Se lucrează la reproiectare. Legat de clopotniță nu sunt alte noutăți, aștept să avem documentația în baza căreia vom putea obține finanțare”, a declarat pr. Marian Timofte.

Turnul Bisericii „Sf. Spiridon” este amplasat la intrarea în spitalul cu același nume, cea mai mare unitate sanitară din Moldova.

Turnul-clopotniță, cu cele două cișmele, a fost finalizat în 1786. În același an a fost terminat și zidul de incintă, din zidărie de piatră, început în 1761. O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843 a fost montat, de la Paris, primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, care este simbolul parohiei „Sf. Spiridon” și în prezent. Atunci a fost momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon.