V-ați imaginat vreodată că veți vedea un tractor care merge fără șofer? Localnicii dintr-o comună din Iași și-au făcut cruce când au aflat. „Merge singur, nu trebuie să fii lângă el” – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 06 iul. 2023

Tehnologia și-a făcut loc și în agricultură, înlocuind munca manuală, respectiv sapa și coasa. Pe unele câmpuri lucrează automat tractoare ghidate prin GPS. Denis Chiriac, un tânăr în vârstă de 22 de ani din comuna Scânteia, județul Iași, a achiziționat deja mai multe dispozitive de acest tip pentru afacerea cu utilaje agricole de care se ocupă împreună cu familia sa

Denis Chiriac lucrează din anul 2001 aproximativ 700 de hectare de teren agricol în arendă. De 5 luni de zile a descoperit GPS-urile pentru tractoare, concepute special ca să ușureze munca fermierilor. Inițial, ieșeanul a achiziționat un singur dispozitiv, însă după ce a văzut cât de bine își face treaba a ajuns cumpere 13, sfătuindu-și și cunoștințele să facă același lucru.

„Noi lucrăm undeva la 700 de hectare, cumpărate avem vreo 20. Tatăl meu a început cu agricultura, cu utilajele în anul 2001, iar treaba asta cu GPS-ul, sistemul de autoghidare cu precizie de 2,5 cm, a început în urmă cu 5 luni. Am aflat de la un prieten. Am vrut să ne ușurăm munca pentru că nu avem foarte mulți angajați, să facem lucrări de calitate. Lumea nu prea știe de aceste dispozitive, doar un GPS costă 5.800 de euro”, a declarat Denis Chiriac.

Cu GPS-ul pe câmp

Deși GPS-urile montate pe fiecare tractor reprezintă investiții mari, își merită banii. Cu ajutorul lor se pregătește foarte bine terenul arabil, nu se face risipă, se însămânțează cât trebuie, iar tractorul ştie să nu treacă de două ori pe aceeaşi bucată de pământ. De asemenea, timpul în care se lucrează un hectar este redus.

„GPS-ul acesta vine la pachet cu volan, tabletă și antenă. Astfel, tractorul merge singur, nu trebuie să fii lângă el, poți fi oriunde. Face totul, începând de la pregătirea terenului, care constă în erbicidat, prășit, până la semănat. Un hectar poate fi gata în 45 de minute, depinde”, a menționat Denis Chiriac.

Interes pentru dispozitivul supradotat

În cazul în care un tractor cu GPS lucrează întâia oară o anumită parcelă de teren, pentru ca utilajul să nu are din greşeală şi parcela fermierului vecin, operatorul introduce în computerul de bord coordonatele care definesc colţurile parcelei. Dacă fermierul nu deţine acele coordonate GPS, e obligat să se urce la volan şi să se plimbe cu tractorul pe conturul parcelei, ca utilajul inteligent să memoreze perimetrul zonei respective. Odată memorate graniţele terenului, tractorul nu le va mai uita cât va trăi. Mai mult, GPS-ul merge şi noaptea, în condiţii de ceaţă şi de praf.

„Salvezi parcela pe care vrei să o lucrezi prima dată cu GPS-ul și apoi rămâne memorat în tabletă. Doamne ferește, dacă pierde semnalul sau are un stâlp în față, tu trebuie să-l ocolești. Desigur, primești instrucțiuni când îl cumperi. Nu este nimic dificil. Mulți mă întreabă de produs, chiar am câteva GPS-uri pe care o să le vând cunoscuților, momentan nu e timpul lor, prin septembrie o să înceapă vânzările. În general, GPS-urile pentru tractoare se aduc pe comandă. Noi suntem foarte mulțumiți și nu aș renunța la ele”, a precizat Denis Chiriac.