V-a scos vreodată din sărite un medic de la spitalele din Iași? Există o explicație. Mulți reacționează urât de la foame, alții de la nervi: „Nu au timp să mănânce de multe ori”- FOTO
Mulți pacienți, de frica de a nu fi jigniți sau certați de medici, amână vizita până în punctul în care este prea târziu. Spitalele sunt pline de doctori care se comportă necorespunzător cu bolnavii. Aceștia dau diagnostice tragice, într-un mod care te bagă direct în mormânt, alții lucrează sub presiune și la un moment dat clachează. Deși pare de necrezut, cei mai mulți reacționează urât de la foame, iar alții de la nervi
Ca de obicei, cea mai mare vină este a pacienților. Cererile acestora sunt exagerate și depășesc cu mult puterile medicilor. Cu toate acestea, Colegiul Medicilor din Iași consideră că stresul, foamea, oboseala și orele multe de muncă nu reprezintă o scuză pentru un comportament urât, pentru că doctorul, prin profesionalism, ar trebui să știe cum să gestioneze acești factori.
Medicii care reacționează urât de la foame au umplut spitalele
Colegiul Medicilor din Iași, în fiecare an, organizează cursuri de comunicare și de responsabilitate profesională, dedicate doctorilor, pentru a-i ajuta să-și regleze comportamentul care de cele mai multe ori lasă de dorit. În esență, este singurul lucru care se poate face în direcția aceasta.
„Stresul, întotdeauna, poate afecta comportamentul, însă noi credem că, dacă este profesional, trebuie să faci față la astfel de presiuni, în rest este evident că sunt o mulțime de factori care pot afecta comportamentul. Precum faptul că medicii muncesc mult mai multe ore față de alți oameni din societate. Acest lucru te obosește, se mai adaugă și lucrurile fiziologice. Există studii care demonstrează că foamea este un factor stresant. Foamea nu înseamnă faptul că ei nu au bani să-și cumpere mâncare, ci că nu au timp să mănânce de multe ori.
Însă acestea nu reprezintă o scuză pentru noi, dar trebuie să fim conștienți de faptul că este vorba despre un grup de oameni dintr-o categorie profesională care muncește cu un înalt nivel de complexitate al lucrurilor. Lucratul la un nivel înalt de complexitate, la care se adaugă și stresul, nu este un lucru ușor. De multe ori sunt probleme de viață și de moarte. În comparație cu puterile medicilor, pacienții sunt mult mai mulți, este un pacient și încă șapte care așteaptă, atunci trebuie să te gândești la cel din fața ta, mai este și presiunea celor care te așteaptă.
Oricât ai fi de odihnit și de organizat, este o presiune. La noi presiunea timpului și unele cerințe care din punctul meu de vedere sunt nerealiste. Pentru că așteaptă să se întâmple ceva ce tehnic nu se poate întâmpla”, subliniază Liviu Oprea, președintele Consiliului Medicilor din Iași.
Există cursuri de comunicare pentru medici
Pe lângă cursurile de comunicare și de responsabilitate profesională, la Colegiul Medicilor din Iași există și latura de jurisdicție profesională. Acesta fiind modul prin care doctorul care a primit o reclamație poate fi tras la răspundere. De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 30 de reclamații, toate făcând referire la comportamentul medicilor.
„Noi, ca și Colegiu al Medicilor din Iași, organizăm cursuri de comunicare și de responsabilitate profesională din anul 2019. Responsabilitatea profesională este principala problemă a colegiului. Rolul nostru este să ne asigurăm că practica este desfășurată într-un mod corect, ceea ce înseamnă ca doctorii să cunoască legile și modul de comunicare.
Responsabilitatea are multiple dimensiuni. Nu există numai cursuri, există și latura noastră de jurisdicție profesională, adică atunci când un pacient este nemulțumit poate reclama. În ce privește partea cu comunicarea, este foarte greu de demonstrat că un lucru s-a întâmplat. Cursurile sunt singurul lucru pe care îl putem face în esență. Mare parte din reclamațiile care vin sunt cauzate de lipsa de comunicare, nu a greșelilor medicale. De multe ori, greșelile medicale nu s-au produs, deși pacienții așa reclamă. Aceștia sunt supărați din alte chestii, începând de la comportamentul greu cu care s-au confruntat. Atunci veți spune: este nevoie de medici mai mulți.
Nu este adevărat, este nevoie ca societatea să înțeleagă că medicul este și el om. În momentul în care lucrezi cu incertitudinea, în orice secundă poți claca”, adaugă conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, în legătură cu faptul că medicii reacționează urât de la foame.