Utilizarea unui umidificator poate reduce șansele de a contracta COVID-19
Virușii respiratori adoră iarna. Acești agenți patogeni prosperă în frig și călătoresc mai ușor de la gazdă la gazdă în aer uscat.
„Când aerul rece din aer liber, cu puțină umiditate, este încălzit în interior, umiditatea relativă a aerului scade la aproximativ 20%”, a declarat Akiko Iwasaki, imunobiolog la Universitatea Yale, într-un comunicat, potrivit Science Alert. Acest aer uscat oferă o cale clară de raspandire pentru virușii din aer.
Umiditatea relativă este o măsură a cât de saturat este aerul cu vapori de apă. Deci, într-o cameră cu 40% umiditate relativă, aerul deține 40% din cantitatea totală de umiditate pe care ar putea să o dețină în total. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât este mai mică umiditatea relativă și cu atât este mai ușor să se răspândească virușii – inclusiv coronavirusul.
De aceea, Linsey Marr, cercetător în aerosoli de la Universitatea Virginia Tech, care studiază transmiterea coronavirusului, recomandă utilizarea unui umidificator.
„Puteți investi într-un umidificator și setați-l să mențină umiditatea peste 40%, dar sub 60% în timpul iernii. Virusul nu supraviețuiește la fel de bine în aceste condiții, iar răspunsul imunitar funcționează mai bine decât atunci când aerul este uscat”, a declarat aceasta pentru Business Insider.
Umiditatea și temperatura afectează modul în care se răspândește coronavirusul
Cercetările arată că coronavirusul se răspândește mai ușor atunci când temperaturile și umiditatea sunt scăzute.
O analiză din iulie efectuată de cercetătorul în domeniul aerosolilor Ajit Ahlawat și colegii săi a constatat că șansele transmiterii în aer a coronavirusului în locuri uscate sunt mai mari decât în zonele umede.
Acest lucru se datorează faptului că particulele de coronavirus din aerul mai uscat și mai umed absorb mai puțină umiditate și, prin urmare, rămân în aer mai mult timp. Acest lucru le face mai susceptibile de a fi inhalate și de a infecta pe cineva nou.
În plus, particulele de coronavirus devin mai stabile pe măsură ce temperaturile și nivelurile de umiditate scad, ajutându-le să rămână suficient de stabile pentru a infecta o nouă gazdă la sosire.
Mai mult, la fel ca gripa, coronavirusul este încastrat într-un strat gras numit plic lipidic, care îl ajută să supraviețuiască călătoriei de la o persoană la alta. Aerul mai umed poate, de asemenea, să acționeze împotriva stratului protector, făcând ravagii asupra structurii plicului lipidic, inactivând virusul.
„Pentru a controla transmisia coronavirusului aerian în interior, mai ales în locuri interioare slab ventilate, cum ar fi anumite spitale, școli și clădiri publice, recomandăm utilizarea umidificatoarelor”, a declarat Ahlawat pentru Business Insider.
La fel ca Marr, acesta recomandă o umiditate relativă interioară între 40% și 60%.
Temperaturile mai ridicate pot împiedica, de asemenea, răspândirea virusului pe suprafețe, deși acel tip de transmisie este rar.
Un studiu publicat în iunie a arătat că condițiile meteorologice mai calde pot trunchia cât timp supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe.
Umiditatea relativă de 40 până la 60% aduce beneficii și sistemului nostru imunitar
În această toamnă, Iwasaki a ajutat la lansarea unei petiții care solicită Organizației Mondiale a Sănătății să stabilească orientări pentru nivelul de umiditate din interior. Acesta numește 40-60% umiditate relativă un „punct dulce”, deoarece aerul interior din acea zonă „permite nasului și gâtului nostru să mențină răspunsuri imune robuste” împotriva multor viruși.
Protecțiile încorporate ale sistemului nostru imunitar – cum ar fi mucusul din nas – funcționează mai bine atunci când aerul este mai umed.
Acest lucru se datorează faptului că mucusul acoperă apendicele flexibile, asemănătoare părului, numite cilii, care ies din celulele căilor respiratorii (imaginați-le ca niște alge marine care se leagănă sub apă). Cilii au sarcina de a prinde particule virale care încearcă să plutească în plămânii noștri.
Potrivit unui studiu recent realizat de Iwasaki și colegii ei, umiditatea scăzută usucă acel mucus; pe măsură ce mucusul lubrifiant se usucă, acei cili de protecție cad plat, împiedicându-le capacitatea de a prinde viruși.
Nu exagerați cu umiditatea!
Cu toate acestea, este esențial să nu exagerați cu umiditatea.
„Fiți foarte atenți pentru a evita să depășiți 65%, deoarece acest lucru poate promova creșterea mucegaiului”, a spus Marr. Matrița rezultată poate declanșa astmul bronșic și mulți oameni sunt alergici la sporii mucegaiului.
Ahlawat a mai spus că un nivel de umiditate de peste 60% „ar fi prea incomod pentru locuitorii din interior”. Unii experți sunt împotriva utilizării umidificatoarelor ca mijloc de reducere a transmiterii virale.
„Aceasta este o abordare nedovedită și are potențial de efecte secundare”, a declarat Donald Milton, profesor de sănătate a mediului la Universitatea din Maryland, pentru Elemental, în noiembrie.
De asemenea, Marr a avertizat că utilizarea unui umidificator nu trebuie privită ca un panaceu pentru oprirea răspândirii virusului.
„Cele mai importante lucruri de făcut sunt să purtați o mască, să mențineți distanța, să asigurați o bună ventilație și/sau filtrarea aerului și să vă spălați pe mâini”, a spus ea.