USV Iași vrea să înființeze un Institut de Cercetare în Genomică: „Sperăm că se va materializa într-un viitor apropiat”

de: Ștefana Șovea
02:00, 08 oct. 2024

Universitatea de Științele Vieții (USV) Iași lucrează la un proiect pentru înființarea unui Institut de Cercetare în Genomică și Biotehnologii. Conform prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași, acesta este unul dintre proiectele mari pe care și-ar dori să îl materializeze.

USV Iași vrea să înființeze un Institut de Cercetare în Genomică

USV Iași vrea să înființeze un Institut de Cercetare în Genomică și Biotehnologii. Biotehnologia este o știință nouă bazată pe biologie, al cărei scop este utilizarea în tehnică a microorganismelor sau a produselor derivate de la acestea, a culturilor de celule vegetale și animale pentru producerea de substanțe utile în agricultură și în industria alimentară, în folosul activității umane. Genomica este o ramură a biologiei moderne care studiază genele.

Conform prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași, înființarea acestui institut este un proiect la care lucrează, proiect pe care și-ar dori să îl materializeze.

„Un proiect foarte important pe care mi-aș dori să îl materializăm, deocamdată, este la nivel de planșă, la nivel de grupe de lucru, este realizarea unui Institut de Genomică. Ameliorarea plantelor s-a modificat foarte mult, deja specialiștii din domeniu și-au dat seama că a fost o greșeală denumirea de «plante modificate genetic», care a speriat populația și s-a trecut la genomică, dar până la urmă, vorbim de gene, pentru că acestea sunt cele care imprimă caractere de calitate și nu trebuie să ne fie frică de ele pentru că sunt ale plantelor. Până acum, nu s-a demonstrat că acest consum de plante modificate genetic ar produce dereglări”, declară prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

După obținerea finanțării, vor începe lucrările

În momentul de față, se așteaptă obținerea unei finanțări, iar după ce acest lucru se va întâmpla, Institutul ar putea funcționa în următorii ani.

„Pentru că avem niște colegi tineri cu rezultate deosebite și cred că au potențialul de a dezvolta colective de cercetare în această direcție care ne va așeza undeva, într-un prim-plan la nivel național, în ceea ce privește ameliorarea plantelor. Ei deja lucrează, au proiecte câștigate la nivel național, european, și este unul dintre proiectele mari la care visăm. Sperăm că, într-un viitor apropiat, se va materializa. Locul este reținut, vedem cum găsim finanțarea și trecem la treabă”, adaugă prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

În cadrul USV Iași, există Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, dar și 6 centre de cercetare. Acestea sunt: Centrul de Cercetări Agronomice, Centrul de Cercetări Horticole, Centrul de Cercetări pentru Resurse Animale, Centrul de Cercetări pentru Resurse Alimentare, Centrul Universitar de Cercetări Medicale Veterinare și Centrul Regional de Cercetări Avansate pentru Boli Emergente, Zoonoze şi Siguranţă Alimentară (ROVETEMERG).

Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” este o instituţie specializată în învăţământul superior agronomic şi medical veterinar, cu anvergură la nivel naţional şi european, având ca misiune fundamentală formarea de ingineri specializaţi în Agricultură, Montanologie, Horticultură, Inginerie şi Management, Ingineria produselor alimentare, Ingineria mediului, Zootehnie, licenţiaţi în Biologie şi doctori medici veterinari. În această perioadă, USV Iași lucrează la un proiect pentru înființarea unui Institut de Cercetare în Genomică și Biotehnologii.