USV Iași a recoltat aproximativ 150.000 de kilograme de grâu de la Ferma Ezăreni: „Față de anul 2023, culturile sunt superioare”
La Ferma Didactică și de Cercetare Ezăreni, din cadrul Universității de Științele Vieții (USV) Iași, a fost recoltată o cultură bogată de grâu, de aproximativ 150.000 de kilograme, care va merge spre vânzare. În urmă cu câteva zile, a avut loc și activitatea de recoltare a câmpului experimental cu 400 de genotipuri de grâu.
Aproximativ 150.000 de kilograme de grâu au fost recoltate la Ferma Didactică din cadrul USV Iași
Grâul de la Ferma Didactică și de Cercetare Ezăreni, din cadrul Universității de Științele Vieții Iași, a fost recoltat. De pe cele 26 de hectare de teren au fost recoltate aproximativ 150.000 de kilograme de grâu.
Conf. univ. dr. Denis Țopa spune că, deși temperaturile din primăvara acestui an au fost scăzute și cultura de grâu a fost afectată, au reușit să adune între 5.000 și 5.800 de kilograme de grâu de pe fiecare hectar de teren.
„Grâul de la Ferma Didactică Ezăreni a fost colectatm iar rezultatele sunt relativ bune, situându-se, în funcție de parcele, între 5.000 de kilograme și 5.800 pe hectar. Făcând o comparație cu ceea ce s-a obținut în județ, suntem mulțumiți, pentru că din ceea ce ne-au transmis fermierii, au fost producții între 3.000 de kilograme spre 4.500, rar 5.000 de kilograme. Cu toate că au fost precipitații destul de bune în primăvara acestui an, condițiile climatice, mă refer la frig, au afectat, într-o anumită măsură, culturile de grâu. Față de anul 2023, culturile de grâu sunt superioare. Sunt aproximativ 117 hectare la Ferma Didactică Ezăreni, dar pe un sfert din suprafață este grâu. Condițiile specifice ale arealului au dus la o cultură mai bogată, de multe ori, ploile sunt localizate. Grâul se va vinde către traderii de cereale”, spune conf. univ. dr. Denis Țopa.
Sunt testate 400 de noi tipuri de grâu în cadrul fermei
În cadrul fermei sunt testate și 400 de tipuri noi de grâu. Tiberiu Sârbu, unul dintre doctoranzii Facultății de Agricultură, a vorbit despre acest proiect.
„Pe 10 iulie și 11 iulie, a avut loc activitatea de recoltat a câmpului experimental cu 400 de genotipuri de grâu de la disciplinele de Ameliorarea plantelor și Genetică. Aceste genotipuri fac parte din colecția de germoplasmă a Băncii de Gene Suceava, care cuprinde peste 2.600 de forme diferite ale genului Triticum. Printre formele testate de noi, avem genotipuri de Triticum monococcum L. (Alac), foarte rezistente la factorii de stres biotici (agenți fitopatogeni și dăunători), dar și la secetă. Această specie nu oferă producții mari, care să poată satisface nevoile populației în materie de hrană, însă noi o folosim ca sursă de gene în programele de ameliorare care au ca scop obținerea de noi soiuri tolerante la condițiile climatice care sunt într-o continuă schimbare. Pe lângă soiuri și linii ameliorate, am avut în câmp și populații locale de grâu. Caracteristica principală a acestora este adaptabilitatea ridicată la condițiile pedoclimatice dintr-un anumit areal”, declară dr. Tiberiu Sârbu.
Dr. Tiberiu Sârbu declară faptul că tehnologia folosită pentru câmpul experimental a fost una simplă. Nu au fost aplicate îngrășăminte sau anumite tratamente. Recoltarea a avut loc în zilele de 10 și 11 iulie 2024 și s-a realizat în două etape.
„Tehnologia pe care am folosit-o noi în câmpul experimental a fost una simplă, respectiv semănat, controlul buruienilor cu ajutorul motocultorului pe cărările dintre parcele, efectuarea purificărilor biologice după înspicarea plantelor și recoltatul. Nu am aplicat îngrășăminte sau tratamente pentru că nu testăm o anumită tehnologie de cultură, ci dorim să observăm care sunt cele mai adaptate genotipuri pentru condițiile pedoclimatice din județul Iași. Recoltarea s-a realizat în două etape, mai întâi s-au prelevat probe (plante) din fiecare cultivar, pe care le voi analiza din punct de vedere fenotipic în laborator, iar apoi cu ajutorul combinei pentru ploturi experimentale s-a recoltat fiecare parcelă (2 mp). Semințele obținute după recoltare le etichetăm, determinăm producția pentru fiecare genotip și le păstram pentru a le semăna în sezonul următor”, adaugă dr. Tiberiu Sârbu.