Usturoiul salbatic, o planta uitata. Vezi ce beneficii are pentru sanatate, dar si cum o poti folosi in bucatarie

de: BZI.ro
22:06, 04 apr. 2015

Usturoiul salbatic (Allium vineale), numit si pur sau samurasla este o planta larg raspandita in flora spontana din emisfera nordica. El face parte din aceeasi familie cu ceapa (Allium cepa), usturoiul (Allium sativum) si leurda (Allium ursinum).

Nu il confundati cu leurda si nici cu ceapa salbatica. Desi multi cred ca leurda este usturoi salbatic, e vorba de doua specii diferite. Le puteti deosebi usor, prin forma frunzelor. In vreme ce ale usturoiului salbatic sunt lungi si subtiri, cele ale leurdei sunt late, asemanatoare cu cele de lacramioara. Leurda creste in paduri sau pe campii umede si umbrite, in timp ce usturoiul salbatic aveti sanse mari sa il intalniti la marginea campiilor, pe terenuri necultivate.

Leurda, planta-miracol a primaverii. Descopera 7 motive pentru a o consuma mai des

O tufa de usturoi salbatic seamana, ca aspect, cu una de arpagic. Creste de multe ori printre iarba, de aceea si ramane adesea nedescoperit, trebuie o privire foarte atenta pentru a-l deosebi de iarba. Usturoiul salbatic are o alta nuanta de verde si doar privit mai de aproape se observa frunzele tubulare, iar daca este rupt, imprastie mirosul specific de usturoi.

Iarna, cand inca nu a dat zapada e cel mai usor de gasit, cand iarba e scurta si el creste nestanjenit mai departe. Forile lui sunt asemanatoare cu cele ale cepei, dar de o culoare purpuriu-violacee.

Citeste si: Usturoita, aliment si medicament de primavara. 7 motive pentru a o consuma

Utilizari culinare

Frunzele au forma de lance, sunt lungi, subtiri si ingustate la varf. Au un gust mai fin si o aroma mai putin patrunzatoare decat a usturoiului clasic. Pe ele le puteti folosi in bucatarie in primul rand la mancarurile reci si la salate, ca substitut al usturoiului sau al cepei, legume care ar fi dat o aroma prea puternica.

Cu alte cuvinte, daca intr-o salata inlocuiti usturoiul verde cu frunze de usturoi salbatic, il puteti convinge si pe cel mai mofturos sa guste. Savoarea va fi cu siguranta mai rafinata, iar mirosul nu atat de persistent.

Proprietati terapeutice

La fel ca usturoiul pe care il stiti din gradina bunicii, piete sau supermarketuri, usturoiul salbatic are multe beneficii pentru sanatate, inclusiv scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale. De asemenea, actioneaza ca un tonic pentru sistemul digestiv.
Intreaga planta este purificator de sange, avand proprietati antiastmatice, carminative, diuretice, expectorant, hipotensive si vasodilatatoare.

Tinctura de usturoi salbatic este utilizata pentru a preveni viermii si colicii la copii, iar bulbii pot fi consumati atat pentru a reduce tensiunea arteriala, cat si pentru usurarea respiratiei.

Aplicat pe piele, sucul de usturoi salbatic este folosit pentru combaterea negilor, dar si pentru a preveni intepaturile de insecte.

Studiile epidemiologice au constatat ca un consum crescut de legume din specia Allium este asociat cu un risc mai mic de cancer – ovarian, esofagian, de prostata si stomac, efectul fiind datorat compusilor sulfurati, eliberati atunci cand plantele sunt tocate, zdrobite, mestecate.

Acesti compusi previn dezvoltarea tumorilor maligne prin detoxifierea organismului dar si prin efectul de angiogeneza – stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase si impiedica patrunderea acestora in fluxul sanguin.

De asemenea, gratie acestor compusi sulfurati, plantele din familia cepei si a usturoiului au actiuni anti-inflamatorii care protejeaza impotriva osteoartritei si combat infectiile. De asemenea, imbunatatesc functiile sistemului imunitar si regleaza nivelul zaharului in sange.

11 plante de primavara care iti purifica organismul de toxine


Retete cu usturoi salbatic

Salata de telemea cu papadie si usturoi salbatic
200 g telemea de vaci, o mana de frunze de papadie, 4 linguri ulei de masline, o legatura de usturoi salbatic, 2 tulpini de busuioc, 2 linguri otet de mere

Frunzele de usturoi salbatic se culeg cand sunt mici si fragede. Frunzele se spala si se toaca marunt (alaturi de cele de papadie si busuuioc). Branza se taie in cubulete. Se amesteca, se da gust cu otet.

Cartofi zdrobiti cu usturoi salbatic (pentru 6 portii)

800 g cartofi noi, 6 lingurite de catei de usturoi salbatic trecuti prin presa de usturoi, frunzele de la usturoiul salbatic, 1 lingura ulei de masline virgin, 1 lingura unt, 1/2 ceasca de smantana sau iaurt greces gras sau iaurt de bivolita, sare si piper dupa gust

Se fierb cartofii in coaja pana cand sunt moi si se pot sparge cu furculita. Se scort cartofii din apa, se scurge apa. Se opreste putin din apa in care au fiert.

Cartofii sunt pasirati cu pasiratorul, dar se mai lasa si bucati mai mari (nu se face pireu). Se amesteca cu ingredientele, mai putin cu frunzele de usturoi salbatic. Cartofii pot fi subtiati cu apa lasata deoparte, de la fiert.

Se servesc cu frunzele de usturoi salbatic tocate, presarate peste cartofi.

Otet de usturoi salbatic

Aveti nevoie de: frunze de usturoi salbatic, spalate bine, otet de vin alb

Se pune intr-un borcan mare frunzele de usturoi, acoperite complet cu otetul. Se acopera cu un capac si se tine 2-3 saptamani la temperatura camerei. Se strecoare in alta sticla, de culoare mai inchisa. Se tine bine inchis in camara.