USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va rectifica ordonanţa de urgenţă ce introduce „taxa de soare”
USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul Ciucă nu rectifică ordonanța de urgență ce introduce „taxa pe soare”, conform unui comunicat de presă al formațiunii.
”Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, explică fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea.
USR adaugă că „taxa pe soare se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie”.
„Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați. Directiva lasă anumite excepții, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând dorește Guvernul, OUG-ul a creat bază legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca și a IMM-urilor și fermelor care instalează o putere de 30 kW. Printr-o simplă trans formare a sintagmei ”statul poate” în “statul taxează”, guvernul PSD-PNL dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu”, mai consideră USR.
Cristian Ghinea a adăugat că ordonanța emisă de Virgil Popescu „este manifestarea evidentă a unui major conflict de interes asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenția: Ministerul Energiei este și mare patron în producția de energie și reglementator. Virgil Popescu își apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români”.
Marţi, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.