USR-ului nu îi convine noul regulament SRI! Asta în condițiile în care în trecut plângeau de mila ” binomului”
USR-ul pare că îşi schimbă orientarea în contextul noului regulament al SRI. Dacă în urmă cu câțiva ani, cei din USR luau apărarea ”binomului”, în pofida anchetelor de presă prin care se arătau ilegalitățile comise.
Vă aducem aminte faptul că noul regulament al SRI are câteva prevederi extrem de nocive. Dacă legea va trece de votul Parlamentului, civilii și administratorii vor fi obligați să participe la diverse anchete, iar directorul SRI poate fi demis doar de către președintele României. O altă prevedere scandaloasă face referire la faptul că ofițerii SRI ar căpăta o superimunitate, din considerentul că doar șeful CSAT ar avea dreptul să încuviințeze o astfel de anchetă.
USR-ului nu îi convine regulamentul SRI
Într-o intervenție pentru un ziar, Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiţiei consideră că noul regulament de funcționare a SRI aduce grave prejudicii democrației și că, în schimb, dorește întărirea controlului civil asupra serviciilor secrete:
” Sunt ingrediente ale unui posibil dezastru al democrației românești. Dacă aceste proiecte au fost lucrate în creuzetele serviciilor secrete și nu în cabinetele politicienilor, cred că normal ar fi fost totuși ca ele să fie prezentate public, măcar către toate partidele parlamentare (…). Dacă vrem ca în România, toate firmele private, cetățenii, civilii să fie obligați să colaboreze, să-i transformăm pe toți în colaboratori ai serviciilor secrete, asta mi se pare o nebunie, pur și simplu”, a declarat Stelian Ion, potrivit Mediafax.
Asta în condiţiile în care în presa românească au apărut numeroase informații despre presupuse legături dintre mai mulţi membri USR cu serviciile de informații din România. Au fost persoane din conducerea partidului care au avut rude în aparatul comunist al Securității. Ba mai mult, presa a arătat faptul că USR ar fi sub controlul serviciilor de informații.
De la ce a început scanalul noului regulament al SRI
Noul regulament al SRI are mai multe controverse. Vorbim despre adăugarea sau eliminarea mai multor prevedere. Așadar, așa se preciza la început, civilii şi administratorii vor fi obligați să colaboreze cu ofițerii SRI dacă aceștia le cer ajutorul, doar președintele României l-ar putea demite pe directorul SRI, și nu Parlamentul așa cum era până acum.
O altă problemă apare în momentul în care ofițerii SRI vor beneficia de o super imunitate. Adică doar șeful CSAT, anume președintele României, poate da undă verde pentru anchetarea ofițerilor SRI. Alina Pippidi Mungiu asemăna acest aspect cu situații din Zimbabwe:
SRI și SIE scapă și controlului parlamentar, și controlului fiscal. Curtea de Conturi nu poate controla serviciile secrete serios, nici măcar vastele lor imperii comerciale. Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului. O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte. explică Pippidi.
Așadar, USR se revoltă pe regulamentul SRI, dar pare că uită faptul că sunt multe persoane din conducere despre care se spune că ar fi ”acoperiți” și despre faptul că luau apărarea serviciilor secrete.