Ursula von der Leyen, după autorizarea vaccinului AstraZeneca: „Vom continua să facem tot posibilul…”
Vineri seară, 29 ianuarie, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a transmis că Executivul comunitar a dat curs recomandării Agenţiei Europene a Medicamentului şi a luat hotărârea de a autoriza condiționat vaccinul anti-COVID-19 de la compania AstraZeneca în Uniunea Europeană.
„Tocmai ce am autorizat vaccinul @AstraZeneca pe piaţa Uniunii Europene, în urma evaluării pozitive a Agenţiei Europene a Medicamentului, EMA. Mă aştept din partea companiei să livreze cele 400 de milioane de doze, conform celor convenite.
Vom continua să facem tot posibilul pentru a le asigura vaccinuri cetăţenilor europeni, vecinilor noştri şi partenerilor noştri din întreaga lume”, a scris von der Leyen pe Twitter.
În cursul aceleiași zile, EMA a recomandat autorizarea condiţionată a utilizării vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de cel puţin 18 ani.
Vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin care primeşte autorizarea condiţionată în Uniunea Europeană, după cele produse de Pfizer – BioNTech şi Moderna.
Contractul dintre UE cu AstraZeneca: 300+ milioane de doze pentru statele membre
După scandalul izbucnit între Comisia Europeană şi compania anglo-suedeză, care a anunţat acum puțin timp că nu poate asigura livrarea integrală a dozelor de vaccin contractate cu blocul comunitar, vineri a fost publicat contractul dintre UE și compania AstraZeneca.
Astfel, potrivit documentului, vor fi livrate în Uniunea Europeană 300 de milioane de doze, după ce vaccinul va fi aprobat. Mai mult, ar putea exista posibilitatea suplimentării cu încă 100 de milioane de doze.
În contextul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE, Comisia Europeană a solicitat publicarea contractului, care se pare că era semnat în 27 august 2020.
Compania farmaceutică a declarat că va putea să livreze statelor membre Uniunii Europene doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie, din cauza unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep.
Uniunea Europeană solicită publicarea tuturor contractelor cu furnizorii de vaccin anti-COVID-19
Totodată, AstraZeneca a transmis că se află în imposibilitatea trimiterii în mod prioritar în Uniune dozele de vaccin fabricate în Marea Britanie, fiindcă un contract cu guvernul de la Londra o obligă să livreze aceste doze în Regatul Unit.
Comisia a apreciat „angajamentul pentru mai multă transparență” al companiei AstraZeneca.
Executivul Uniunii a punctat că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri în viitorul apropiat, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu CureVac.
Vaccinul de la AstraZeneca, recomandat doar pentru pesoanele sub 65 de ani
Comisia pentru vaccinuri din Germania, STIKO, a anuntat joi, 28 ianuarie, că vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca ar trebui administrat doar persoanelor cu vârsta sub 64 de ani.
Grupul de specialiști medicali a vorbit despre o lipsă de date cu privire la eficacitatea vaccinului pentru persoanele în vârstă.
„În prezent, nu există date suficiente pentru a evalua eficacitatea vaccinului pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani”, a declarat comitetul științific în rezoluția pusă la dispoziție de Ministerul German al Sănătății, potrivit dw.com.
Vaccinul AstraZeneca, spre deosebire de vaccinurile ARNm, ar trebui oferit doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18-64 de ani, a completat aceasta.