Ursul de aur, împuşcat mortal de un prinţ austriac în judeţul Covasna

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:12, 05 mai 2021

Cel mai mare urs din Uniunea Europeană a fost omorât de un prinţ austriac în judeţul Covasna, România. Ecologiştii cer ajutorul Poliţiei şi Executivului pentru a se lua măsurile în cauză.

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii afirma faptul că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat era cel mai mare din UE.

Ursul trofeu, ucis de un prinţ din Liechtenstein în România

Reprezentanții Agent Green afirma faptul că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, judeţul Covasna, într-o arie naturală protejată. Aceştia afirma că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula.

În altă ordine de idei, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în pădure și care nu se apropiase niciodată de localități, mai adauga ecologiștii care monitorizau ursul.

Ecologiştii îl acuză pe prinţ de braconaj

Ecologiștii au adus acuzații grave, mai precis de braconaj și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ursul brun, specie protejată de legislaţia UE

Reamintim faptul că ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna. Conform Agent Green, derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Euopeană a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat fermierii care suferă pagube pe propriul teren din cauza urșilor.

5.000 de animale din specii protejate, împuşcate în 8 ani

Potrivit unui studiu publicat în urmă cu 5 ani, nu mai puţin de 5.000 de animale sălbatice din specii protejate (2.374 de urşi, 1.586 de lupi şi 898 de pisici sălbatice) au fost ucise în România, între 2007 şi 2015.

În ceea ce priveşte râsul, cota aferenta acestei specii a fost eliminată începând cu anul 2013, astfel că numărul exemplarelor împuşcate, în perioada 2007-2012, ajungea la 120.

Pentru sezonul 2016-2017, propunerea de ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor prevede aprobarea derogărilor pentru 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice, iar documentul s-a aflat în consultare publică, în perioada 21-30 septembrie.

Propunerea de ordin se bazează pe un studiu anual de evaluare a efectivelor populaţiilor de carnivore mari din România (realizat printr-un acord cu ICAS Braşov, Universitatea „Transilvania” Braşov şi Fundaţia Carpaţi), din care rezultă că România are aproximativ 6.000-7.000 de urşi, 2.500-3.000 de lupi şi 10.000-15.000 de pisici sălbatice şi care propunea, iniţial, reintroducerea cotei maxime de intervenţie pentru 78 de exemplare din specia râs.

Rezultatele studiului şi implicit cotele maxime propuse spre derogare sunt contestate însă de şase din cei nouă experţi ai grupului de lucru pe carnivore mari, constituit la nivelul ministerului.