Avertismente: Urmatoarea pandemie va veni din Amazon! Iata cauzele!
Urmatoarea pandemie va veni din Amazon. Numeroși ecologiști, biologi și epidemiologi și-au exprimat îngrijorarea că următorul focar semnificativ de boală ar putea veni din pădurea amazoniană, nu în ultimul rând pentru că defrișările și dezvoltarea umană ne aduc in contact din ce în ce mai mare cu habitatele animale și cu rezervoarele potențiale ale bolilor.
„Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola, ecolog în schimbare globală de la Universitatea Campinas din Brazilia.
Lapola a descris pădurea amazoniană drept „cel mai mare bazin de coronavirus din lume”, referindu-se la grupul mare de viruși care include răceala comună, SARS, MERS și Covid-19. „Acesta este un motiv în plus pentru a nu folosi Amazon irațional, așa cum facem noi acum”, a spus el. „Mai bine nu ne încercăm norocul.”
Majoritatea bolilor care au apărut în ultimele timpuri – de la HIV și Ebola la SARS și chiar Covid-19 – sunt boli zoonotice, ceea ce înseamnă că au sărit de la animale la oameni. De fapt, se estimează că cel puțin 60 la sută din cele 335 de boli noi apărute între 1960 și 2004 au provenit de la animale.
Primatele sunt cea mai comună sursă de răspândire virală la om din cauza legăturilor noastre evolutive relativ strânse, dar liliecii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a servi ca gazde ale bolilor virale, datorită metabolismului ridicat și a sistemului imunitar supraalimentat. În ceea ce privește Covid-19, cel mai probabil vina apartine unui liliac care trăiește în China, dar au fost sugerate și alte teorii.
Urmatoarea pandemie va veni din Amazon
Cum, de ce și când acești agenți patogeni sar de la animal la om nu este atât de clar, dar cercetările recente publicate în Proceedings of the Royal Society B au arătat că perturbarea echilibrului de mediu poate crește brusc riscul de răspândire a virusilor. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește schimbările de mediu provocate de oameni, care devin din ce în ce mai frecvente în Amazon, cum ar fi vânătoarea, comerțul cu animale sălbatice, degradarea habitatului, defrișarea și urbanizarea, toate aducând animale sălbatice și oameni în contact strâns.
„Răspândirea virușilor de la animale este un rezultat direct al acțiunilor noastre care implică animale sălbatice și habitatul acestora”, a declarat autorul principal Christine Kreuder Johnson, profesor de Epidemiologie și Sănătate a ecosistemelor la Școala UC Davis de Medicină Veterinară.
„Consecința este că își împărtășesc virusurile cu noi. Aceste acțiuni amenință simultan supraviețuirea speciilor și crește riscul de răspândire. Într-o convergență nefericită a multor factori, acest lucru duce la felul de mizerie în care suntem acum.”
Urmatoarea pandemie va veni din Amazon
Dar contactul sporit cu animalele vertebrate nu este singura îngrijorare. Cercetările anterioare au arătat că defrișarea poate ajuta la crearea condițiilor ideale pentru ca țânțarii să prospere, vectori ai bolilor precum Zika, malaria, febra dengue și febra galbenă. Ca un exemplu, oamenii de știință au descoperit că a existat un boom în cazurile de malarie în Borneo malaezian, în urma unei defrișări rapide provocate de cererea de ulei de palmier. De asemenea, s-a speculat că epidemia de virus Zika care s-a răspândit în America în 2015-2016 a fost influențată de deforestarea crescută a pădurii tropicale Amazon, ceea ce a contribuit la promovarea condițiilor favorabile moscheților.
Nu există nicio modalitate de a prezice când sau unde ar putea apărea următorul focar de boală. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că pădurea tropicală Amazon – împreună cu multe alte zone de biodiversitate care sunt supraexploatate de oameni, cum ar fi Asia de Sud-Est și Africa Centrală – devine o bombă de timp marcantă când vine vorba de răspândirea virală.