Următoarea pandemie, mult mai mortală decât cea de COVID-19, ar putea apărea în fermele de pui! Specialiştii trag un semnal de alarmă: Există cel puțin opt tipuri de gripă aviară mult mai mortale

de: cristian.george
10:28, 19 oct. 2021

Cel puțin opt tipuri de gripă aviară, toate care pot ucide oameni, circulă în jurul fermelor fabrici din lume – și ar putea fi mai rele decât Covid-19. În decembrie anul trecut, 101.000 de pui la o fermă gigantică lângă orașul Astrahan din sudul Rusiei au început să se prăbușească și să moară . Testele efectuate de centrul de cercetare de stat au arătat că circulă o tulpină relativ nouă de gripă aviară letală cunoscută sub numele de H5N8 și, în câteva zile, 900.000 de păsări de la fabrica Vladimirskaya au fost sacrificate în grabă pentru a preveni o epidemie.

Gripă aviară este cealaltă pandemie în curs de desfășurare a lumii, iar H5N8 este doar o tulpină care a rupt mii de efective de pui, rață și curcan în aproape 50 de țări, inclusiv Marea Britanie, în ultimii ani și nu prezintă semne de oprire.

Ultima variantă gripă aviară s-a transmis la om şi este foarte periculoasă

Dar incidentul Astrakhan a fost diferit. Când au fost testați 150 de lucrători la fermă, s-a descoperit că cinci femei și doi bărbați aveau boala, deși în forme uşoare. A fost prima dată când se știe că H5N8 sare de la păsări la oameni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost alertată, însă, aceasta aflându-se la apogeul pandemiei Covid-19, puțină atenție a fost acordată chiar și atunci când Anna Popova, consilier-șef consumator al Federației Ruse, a intrat la televizor pentru a avertiza „cu un grad de probabilitatea ”ca transmiterea de la om la om a H5N8 să evolueze în curând și că lucrările ar trebui să înceapă imediat pentru dezvoltarea unui vaccin, conform theguardian

Atenția globală este fixată asupra originilor Covid-19, fie în natură, fie dintr-un laborator, dar opt sau mai multe variante ale gripei aviare, toate capabile să infecteze și să omoare oamenii și sunt potențial mai severe decât Covid-19, acum zgomotos în mod regulat în jurul fermelor fabrici din lume abia observate de guverne.

În China a apărut o altă variantă de gripă aviară transmisă la om

Nu au existat alte rapoarte de infecții cu H5N8 umane în 2021, dar îngrijorarea s-a îndreptat săptămâna trecută către China , unde un alt tip de gripă aviară cunoscut sub numele de H5N6 a infectat 48 de persoane de când a fost identificat pentru prima dată în 2014.

Majoritatea cazurilor au fost legate de persoanele care lucrează cu păsări de crescătorie, dar a existat o creștere în ultimele săptămâni și mai mult de jumătate din totalul persoanelor infectate au murit, sugerând că H5N6 este în ritm, mutant și extrem de periculos.

OMS și virologii chinezi au fost suficient de îngrijorați pentru a solicita guvernelor să își sporească vigilența. „Probabilitatea răspândirii de la om la om este scăzută [dar] este necesară o supraveghere geografică mai largă în zonele afectate din China și în zonele din apropiere pentru a înțelege mai bine riscul și recenta creștere a efectelor de revărsare asupra oamenilor”, a declarat o regiune a OMS a Pacificului purtător de cuvânt într-o declarație.

La începutul acestei luni, Centrul de Control al Bolilor din China [CDC] a identificat mai multe mutații în două cazuri recente de H5N6. Răspândirea virusului H5N6 este acum o „amenințare serioasă” pentru industria păsărilor și sănătatea umană, au declarat Gao Fu, director CDC, și Shi Weifeng, decanul sănătății publice la Shandong First Medical University.

Sute de mii de cazuri de gripă aviară la pui au fost deja înregistrate în România

Un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă cu 180.000 de păsări din judeţul Mureş, in luna mai 2021. Animalele vor fi sacrificate.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, în seara zilei de 6 mai 2021.

Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA.

Cazurile de gripă aviară au explodat în Europa. E deja prezentă în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.