Urmasul lui Nostradamus la Iasi – FOTO
@ Profetii necunoscuti din comunele judetului Iasi @ Descendenti directi ai artei oculte pe care o stapanea Nostradamus sunt cativa initiati imprastiati in comune precum Bivolari, Andrieseni, Ciohorani, Sinesti, Focuri etc., care au invatat de la strabuni tainele prezicerii viitorului, dupa calculele astronomice si astrologice si dupa semnele vremii, tunete si fulgere @ Secretul talentului lor se afla intr-o carte veche de astronomie si astrologie, pe care o detineau numai cei care stiau sa-i desluseasca sensul, numita „Gromovnic din batrani” @ Pot spune cum va fi vremea maine, peste o luna, peste un an sau doi, cu o precizie de mii de ori mai buna decat meteorologii, chiar daca acestia din urma au la indemana sateliti si radare performante @ Cand sunt intrebati despre destine personale sau viitorul unei tari, sunt ceva mai rezervati, dar nu se feresc sa vorbeasca despre boli, razboaiele ce vor urma, cutremure, situatia economica, soarta presedintilor @ „Tatal meu era un bun cititor al Gromovnicului si l-a copiat de mana, de la un calugar de la Manastirea Neamtului, care avea cartea. Tatal meu ne-a spus cu precizie pana si anul in care va muri. Ne-a spus-o cu 20 de ani inainte”, marturiseste Neculai Apetrei, profesor de matematica din Ciohorani @ Un reportaj inedit despre arte oculte, ezoterism, astronomie si astrologie, documentat exclusiv in satele judetului
La 100 de ani dupa moartea lui Nostradamus, mai exact in anul 1634, apare in Tarile Romane o carte de astrologie si astronomie cu ajutorul careia se puteau face preziceri asupra starii vremii, dar si asupra vietii omului. Cartea, despre care unii istorici spun ca este de origine siriana, a fost tiparita la tipografia Mitropoliei Alba Iulia, in limba slavona, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, cand a fost adusa de negustori si in satele din Moldova, s-au facut primele copii in limba romana. Pe teritoriul Tarilor Romane, aceasta carte, veche de sute si chiar poate mii de ani, primeste denumirea de „Gromovnic”, cuvant care, in limba slavona, inseamna „tunet”. La inceputul secolului XX, este reeditata, tot in limba romana, dar primeste denumirea de „Gromovnic din batrani”, deoarece tainele sale fusesera descifrate deja de cateva generatii de invatati si chiar de razesi. Este uimitor faptul ca, in comunele din judetul Iasi, cativa initiati, tarani care nu aveau mai mult de patru clase primare, puteau numai citind din „Gromovnic”, observand vremea si calculand pozitia planetelor si stabilind zodiile, sa vorbeasca cu indrazneala despre viitor, cutremure, boli, razboaie, viitorul economic al tarii, dar si despre soarta unor conducatori. Ca jurnalisti, am aflat cu mirare ca taranul roman, care este descris, de sute de ani, ca muncitor cu credinta in Dumnezeu, are de secole si preocupari astrologice. Au fost cativa initiati in comune precum Bivolari Andrieseni, Ciohorani, Sinesti, Focuri, care au cautat sa aiba un „Gromovnic” si au reusit sa invete arta descifrarii viitorului. Iar marturiile celor care au beneficiat de pe urma „profetiilor” arata ca unii dintre taranii ieseni pot fi numiti urmasi ai celui mai mare profet din istorie: Nostradamus.
„Nu am dat gres niciodata”
Vorbind cu batranii, am putut afla putin din arta prezicerii cu Gromovnicul. Cartea arata influenta primelor sapte planete, incluzand si soarele, asupra vremii, cursului istoriei etc. In plus, s-ar parea ca aceste scrieri vechi folosesc si anumite date statistice, pastrate la calugari si tarani culti, despre starea vremii pe teritoriul Romaniei, intr-o perioada de timp. Si se pleaca si de la premisa ca fenomenele meteorologice se repeta cu o anumita ciclicitate. Dar acest lucru nu este suficient. Pentru a stabili ce va urma, pe langa influenta planetelor, calculele pe care le fac initiatii iau in socoteala si zodia sub care se afla anul despre care vorbesc, astfel incat sa nu greseasca previziunile. „Dupa Gromovnic, previziunile erau legate de anumite momente din an, pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie. Daca era ger sau era senin, sau daca tuna, ploua sau ningea, stabileau imediat zodia anului care urma si spuneau cum va fi vremea si ce evenimente majore urmau”, a spus Vasile Hutisoru, etnolog din Bivolari.
Gheorghe Homeuca, de 90 de ani, din Bivolari, este acum orb si nu mai aude bine. Am putut vorbi cu el doar cateva clipe, dupa ce, cu mare greutate, a auzit intrebarea legata de Gromovnicul vechi de peste 100 de ani, pe care il pastreaza si acum. „Eu am luat cartea de la Andrieseni, dupa razboi, de la cineva, am facut un schimb. Este o carte foarte veche. Nu stiu exact din ce an este. De pe la o mie noua sute si ceva. Am invatat singur sa o citesc. Sa stiti ca nu am gresit niciodata. Puteam sa spun, pentru orice zi, orice an, daca va ploua, daca va fi ger, daca va fi grindina. Veneau oamenii si ma intrebau ce sa cultive in anul care urma. Le spuneam: anul viitor, va fi grau mult. Si oamenii semanau grau si se facea grau mult. In alti ani, le spuneam sa puna cartofi. Veneau si ma intrebau si cum le va fi lor in viata, si le spuneam. Nu am dat gres niciodata. Acum nu mai vad sa citesc cartea”, a spus Gheorghe Homeuca.
Prin urmare cele mai multe dintre previziunile initiatilor care citeau in gromolnic se refereau la starea vremii. „In > el arata tunetele, fulgerele si timpul ce va urma dupa aceste semne productiune in recolte de hrana ce va avea in fiecare an, schimbarile ce se vor opera in tarile din Europa, mai cu seama din Romania si tarile vecine cu ea, natalitatea in copii din fiecare an si soarta ce va avea copiii nascuti in anul al carui regent este una din planete”, se arata in introducerea uneia dintre primele editii al Gromovnicului in limba romana, tiparita in anul 1902, la Bucuresti.
Profetii
Dar cei care au patruns mai adanc in tainele cartii puteau sa vorbeasca si despre viitorul unor comunitati, soarta unor oameni, sfarsitul unor domnii. Toader Postolache, din satul Tabara, de pe malul Prutului, tot in comuna Bivolari, isi aminteste ca bunicul sau, Costache Postolache, a putut sa prevada ziua in care trupele rusesti au intrat in Romania, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si inceputul si sfarsitul regimului Ceausescu. „Eu eram mic. In timpul razboiului, Al Doilea Razboi Mondial, venea lumea la bunicul si intreba ce va urma, ce va fi pe front. Ce fac copiii lor, plecati la razboi. Plecau multumiti, bunicul nu le lua bani, pentru ca lumea era saraca. Imi amintesc ca le-a spus intr-o zi: >. Si asa a si fost, a doua zi au venit rusii”, a povestit Toader Postolache, acum in varsta de 80 de ani.
Editiile mai vechi, precum cea detinuta de batranul din Bivolari, fidele editiei din 1634, contin texte cifrate in genul catrenelor lui Nostradamus, din „Centuriile” sale, despre viitor, boli, economie, razboaie etc. Toate se refera la viitor. Numai cativa dintre cititorii Gromovnicului puteau, insa, sa le descifreze. Astfel de preziceri se bazau exclusiv pe calcule astrologice. „In numarul Leului, in oameni va fi moarte si in granelor stricaciune, iar intr’alta hrana va fi roada. Si in laturea dinspre apus va fi durere in oameni. Iarna va fi mare si ploioasa si vor fi pagube”, se arata la pagina 188 a editiei Gromovnicului. „In zodia Fecioarei se vor smeri oamenii si se vor arata lacuste multe si va fi robie rea intre oameni. Si multe biserici si cetati se vor pustii iar graul va fi mult”, se mai arata in aceeasi carte, la pagina 190.
A prezis ziua in care va muri
In celalalt capat al judetului, in comuna Ciohorani, aflam ca a trait pana de curand un cititor al Gromovnicului, care, pe baza calculelor astrologice facute, le-a spus copiilor cand va muri. Taranii din Ciohorani ii duc si acum dorul lui Ilie Costache Apetrei, care i-ar fi umilit si astazi pe cei mai buni meteorologi. Aflam ispravile lui mos Costache Apetrei chiar de la fiul sau, Neculai Apetrei, de zeci de ani profesor de matematica in comuna. „Imi amintesc ca eram tanar si impreuna cu sotia lucram o bucata de pamant pe deal, mai puneam un cartof, o leguma, sa nu cumparam din piata. Eram amandoi profesori la Ciohorani. Si, intr-o zi, am luat de acasa sapele si i-am spus tatalui meu ca ne ducem pe deal, sa lucram la teren. Tata ne-a vazut si ne-a spus sa nu ne ducem, ca dupa-amiaza va ploua. Sotia mea a inceput sa rada si i-a spus ca e senin afara si nu avea cum sa ploua. Noi stiam ca citeste in Gromovnic, dar nu am crezut ca va ploua si mai ales nu-l credeam in stare sa prezica vremea cu atata exactitate. Cand am ajuns pe deal a inceput sa ploaua foarte tare si nu am mai apucat sa lucram la pamant. Am ajuns acasa uzi leoarca, iar tata ne astepta razand si ne-a spus: Cum arata un Gromovnic
Continutul gromovnicelor poate diferi de la o editie la alta. Toate contin, insa, „Tabela anilor cu planetele lor”. Aceasta descrie cum vor fi anii, vremea, evenimentele istorice, economia etc., in anumiti ani, in functie de planeta care ii guverneaza. Aceste influente planetare sunt ciclice, spune cartea. De exemplu, s-au aflat sub influenta planetei Saturn anii: 1881, 1888, 1916, 1972, 2007 si urmeaza 2014. „Ianuarie dintaiu cald, 2, 3, 4 ceata, de la 5 pana la 16 ger, 17-18 zapada de la 19 pana la 27 ger, 28 pana la 31 cald.” Asa este descrisa in Gromovnicul din batrani, detinut de mos Gheorghe Homeuca, vremea intr-una din lunile ianuarie, dintr-unul din anii din viitor, care vor fi guvernati de planeta Saturn. Dar nu putem fi siguri ca asa va fi vremea in ianuarie 2014, de exemplu, care, potrivit Gromovnicului, va fi guvernat de Saturn. Acest lucru mai depinde si de ziua in care va tuna sau va trasni prima data in anul respectiv. Iar calculul final, pentru a stabili cum va fi vremea in ianuarie 2014, il pot face numai initiatii.
Sfarsitul lumii in 2012?
Potrivit „Gromovnicului din batrani”, anul acesta, 2010, se afla sub influenta planetei Marte. Pentru ca nu stim sa facem toate calculele astrologice, ci putem citi doar despre influentele planetei Marte asupra vremii, se poate intui ca, in luna octombrie, anul acesta, de pe 1 pana pe 4, va fi vreme frumoasa, pe data de 27 va ninge, iar pe 30 si 31 va fi vant. Luna septembrie este toata ploioasa, pare sa indice cartea. In ultima perioada, s-au putut auzi mai multe voci si chiar au fost realizate si unele creatii cinematografice, care sustin ca anul 2012 ar fi unul fatal pentru istoria lumii si chiar se apropie sfarsitul acesteia. „Gromovnicul din batrani” pare sa nu sustina aceasta teorie pentru anul 2012, care va fi dominat de Mercur. „Anul va fi uscat, vanturos si nu prea roditor. Toamna se incepe in octombrie. La sfarsitul verii ploaie va fi multa”, ar fi descrierea generala a anului 2012, potrivit cartii. De asemenea, aceste carti mai contin Zodiacul, capitol necesar pentru acuratetea previziunilor. Unele editii contin si calendare crestine, calcule cu zilele in care va pica Pastele in fiecare an etc. Vom reveni.