Cand se inlatura vezica biliara si ce consecinte poate avea aceasta interventie?
Urmarile scoaterii vezicii biliare. Indepartarea vezicii biliare poate fi recomandata din cauza prezentei calculilor biliari. Care sunt consecintele acestei operatii?
Cand sa indepartati vezica biliara
Vezica biliara este un mic rezervor situat sub ficat, al carui rol este acela de a pastra o parte a bilei produse de acesta. O secreta punctual in tractul digestiv pentru a ajuta digestia, mai ales in timpul meselor bogate.
Indepartarea vezicii biliare (colecistectomie) poate fi recomandata pentru calculi biliari, dar numai atunci cand sunt durerosi. Daca sunt detectati din intamplare, la o ecografie, si nu prezentati niciun simptom, operatia nu este necesara.
Colecistectomia: o operatie destul de simpla
Astazi, cea mai mare parte a vezicii biliare este indepartata prin laparoscopie, o tehnica mai putin invaziva. Peretele abdominal nu trebuie deschis. Doar o mica incizie este facuta in burta pentru a introduce o mini-camera si instrumente chirurgicale.
Se efectueaza in chirurgie ambulatorie. Asa ca te duci la spital in dimineata operatiei si te intorci seara acasa!
Foarte simpla, insa, interventia implica riscuri semnificative daca nu este bine efectuata.
Urmarile scoaterii vezicii biliare
Contrar credintei populare, indepartarea vezicii biliare nu interfereaza cu digestia sau tranzitul. Dupa operatie, ficatul continua sa produca bila, care este turnata direct in intestinul subtire. Cu toate acestea, vezica biliara nu mai ofera bila in exces in caz de supraincarcare lipidica, cum ar fi in timpul unei mese bogate. Prin urmare, ar trebui sa evitam mesele bogate in grasimi? Ei bine, nu ! Atunci cand vezica biliara este indepartata, are loc un fenomen de compensare: canalul biliar principal (care conecteaza ficatul la intestinul subtire) se extinde si are tendinta de a reproduce rezerva reprezentata de vezica biliara.
Sa traiesti fara vezica biliara: trebuie sa-ti adaptezi dieta?
Deoarece digestia continua normal, nu trebuie sa va ajustati dieta. Dimpotriva, de multe ori se intampla ca pacientii operati sa poata manca din nou alimente pe care nu si le-ar mai fi putut permite cand aveau calculi biliari, cum ar fi ciocolata sau alte alimente grase.
Cu toate acestea, daca aveti probleme cu tranzitul sau digestia, adresati-va medicului dumneavoastra. Aceste simptome sunt probabil legate de o alta cauza, care este important de diagnosticat si de tratat.