Urinare frecventă: Care sunt cauzele și ce tratament recomandă medicii
Urinarea frecventa, denumită medical polakiuria, reprezintă nevoia de a micționa mai des, cu o frecvență de peste 8 ori în 24 de ore, chiar dacă nu se consumă mai multe lichide decăt de obicei.
În mod normal, un om urinează aproximativ 70% din cantitatea de lichide pe care o consumă, iar pentru o funcționare renală normală, trebuie consumată o cantitate de 1,5 – 2 l de lichide pe zi. Pentru un volum eliminat pe zi de circa 1,5 l, un om ar trebui să se ducă la toaletă de aproximativ 8 ori în timpul zilei.
Urinare frecventă: Care sunt cauzele
Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale urinării frecvente este infecția tractului urinar. Aceasta este produsă de pătrunderea unei bacterii prin uretră în vezica urinară. Această infecție este mai des întâlnită la femei, unde uretra este mai scurtă, permițând ajungerea mai rapidă a bacteriei până la nivelul vezicii.
La pătrunderea în uretră și în vezica urinară a unei bacterii, această va determina un proces inflamator și o iritație. Iritația va declanșa golirea frecventă a vezicii urinare cu urinare frecventă.
Urinarea frecventă poate fi un simptom al diabetului de tip 1 și 2. În cazul persoanelor care au diabet, organismul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urină. Mai mult, diabetul poate leza nervii care inervează vezica urinară, determinând urinare frecventă și pierderea controlului asupra vezicii.
O altă cauză a urinării frecvente pot fi medicamentele diuretice. Acestea elimină excesul de apă din organism, precum cele utilizate în hipertensiunea arterială sau în acumularea de lichide (ascită, edeme, efuziune pericardică, efuziune pleurală).
Urinarea frecventă poate fi cazuată și de hipertrofia prostatei. În momentul în care o prostată este crescută în dimensiuni poate apăsa pe uretră, ducând astfel la îngustarea căii de eliminare a urinei și blocând pasajul. Îngustarea uretrei face ca vezica urinară să se contracte chiar și când aceasta conține cantități mici de urină, determinând urinare frecventă.
O altă cazuă a urinării frecvente poate fi sarcina. Astfel, la femeile însărcinate pto să apară dereglări hormonale, iar uterul își mărește dimensiunile. Uterul începe să apese pe vezica urinară, determinând micțiuni frecvente. De asemenea, în timpul nașterii, din cauza traumei, uretra poate fi afectată.
Alte cauze ale apariției urinării frecvente pot fi cistita interstițială, un accident vascular cerebral și alte boli neurologice, cancerul de vezică urinară sau sindromul vezicii hiperactive.
Ce recomandă medicii pnetru tratarea urinării frecvente
Pentru tratarea urinării frecvente, medciul va ține cont de cauza care a dus la apariția urinării frecvente. Dacă urinarea frecventă este cauzată de diabet, atunci tratamentul va include și ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge.
Tratamentul pentru sindromul de vezică hiperactivă include medicamente, dar ți injecții cu botox în muschiul vezicii urinare pentru relaxarea acestuia, creșterea capacității de stocare și reducerea episoadelor de pierdere de urină.
Pentru a ameliora urinarea frecventă, se recomandă un antrenament l vezicii urinare. Adică o creștere a intervalelor dintre folosirea toaletei pe parcursul a 3 luni. Acest lucru ajută la antrenarea vezicii în menținerea urinei pentru mai mult timp.
Exercițiile Kegel ajută la întărirea musculaturii vezicii urinare, pentru a îmbunătăți controlul acesteia și pentru a reduce urinarea frecventă.
De asemenea, este recomandat pentru ameliorarea urinării frecvente să se producă modificări în dietă. Astfel, trebuie evitate alimentele care irită vezica urinară sau care se comportă ca un diuretic, precum cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase sau ciocolata.