Urina verde. Ce afecțiuni de sănătate semnalează
Dacă te uiți în toaletă și vezi urină verde, este normal să te îngrijorezi. De cele mai multe ori, problema este inofensivă și cauzată de ceva ce ai băut sau mâncat, care conținea colorant alimentar verde sau albastru, incluzând anumite medicamente. Cu toate acestea, în cazuri rare, urina colorată în verde poate indica ceva mai serios, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau o boală hepatică.
Ce boli anunță urina verde
În cele mai multe cazuri, urina verde nu este motiv de îngrijorare. În timp ce urina este de obicei de culoare galben deschis, anumite substanțe pot trece prin rinichi și pot determina schimbarea culorii urinei în verde, dar de obicei doar pentru o perioadă scurtă de timp. Această problemă ar trebui să ridice semne de întrebare doar atunci când schimbarea culorii este de durată sau însoțită de alte semne și simptome neobișnuite.
Infecția tractului urinar. Urina verde este un semn neobișnuit pentru infecția tractului urinar. Cu toate acestea, există un tip de bacterie numit Pseudomonas aeruginosa (Bacil piocianic) care poate face ca urina să devină verde. P. aeruginosa este o bacterie contagioasă găsită în sol, apă și plante care poate cauza diferite tipuri de infecții. Persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt cel mai expuse riscului. Dacă afectează tractul urinar, P. auruginosa poate face ca urina să devină verde. Acest lucru este cauzat de faptului că produce o compus albastru-verzui numit piocianină care poate pătrunde în fluidele corporale, inclusiv în urină. Dacă este afectată pielea, poate provoca chiar puroi albastru.
Hipercalcemia hipocalciurică familială este o tulburare genetică în care rinichii rețin prea mult calciu. Persoanele afectate de obicei nu prezintă simptome și sunt adesea diagnosticate întâmplător în timpul analizelor de sânge de rutină. Atunci când apar simptome, urina verde este unul dintre acestea, deoarece nivelul crescut de calciu din sânge crește producția unui compus albastru natural numit indican. Pe măsură ce indicanul în exces este eliminat prin rinichi, urina poate căpăta o nuanță de albastră sau verde. La sugari, această condiție este uneori numită „sindromul de scutecul albastru” din cauza culorii anormale a urinei. Hipercalcemia hipocalciurică familială este o afecțiune relativ benignă, dar poate cauza slăbiciune, oboseală, probleme de concentrare și sete excesivă la unele persoane.
Coloranții din alimente sau medicamente pot fi vinovați
Hepatita (inflamația ficatului) este caracterizată de acumularea unui compus gălbui numit bilirubină. Pe măsură ce ficatul devine mai puțin capabil să filtreze sângele, bilirubina va începe să se acumuleze în fluxul sanguin, determinând îngălbenirea pielii și ochilor (o condiție cunoscută sub numele de icter). Pe măsură ce bilirubina în exces este eliminată în urină, inițial urina va avea o nuanță de verde. Pe măsură ce simptomele hepatitei se agravează, culoarea poate trece de la verde la o culoare mai închisă. Hepatita este cel mai adesea cauzată de un virus, dar poate fi și rezultatul consumului excesiv de alcool și anumitor medicamente Insuficiența hepatică poate, de asemenea, duce la icter și la culori anormale ale urinei.
În cele mai multe cazuri, urina verde nu necesită tratament și va dispărea de la sine. Cu toate acestea, dacă urina verde este cauzată de o afecțiune medicală, va trebui să tratezi condiția subiacentă. Urina verde este cel mai adesea cauzată de coloranții verzi sau albaștri din alimente sau medicamente. Cu toate acestea, poate fi și un semn al unei afecțiuni medicale, cum ar fi o infecție a tractului urinar cu Pseudomonas, hipercalcemie benignă familială sau boală hepatică. Dacă urina verde nu dispare sau sunt prezente orice alte simptome neobișnuite, este recomandată programarea unei consultații medicale.