Urină galbenă ca lămâia ce înseamnă? Cu ce afecțiuni este asociat simptomul

de: BZI.ro
10:20, 26 mai 2022

Urină galbenă ca lămâia ce înseamnă? Este o întrebare tot mai frecventă. Însă, este bine să știi că cel mai izbitor semn al problemelor cu sistemul urinar, este culoarea care de multe ori te face să te îngrijorezi. Astfel, schimbarea culorii sau consistenței urinei semnalează o problemă. Lichidul capătă o nuanță necaracteristică, un miros neplăcut, devine tulbure sau se schimbă cumva.

Uneori, modificările sunt fiziologice și sunt asociate cu particularitățile dietei și cu aportul anumitor medicamente, dar în unele cazuri indică necesitatea de a vizita un medic. Urina umană normală este limpede, galben pal, aproape de pai. Culoarea ei se datorează prezenței pigmenților derivați din sânge, precum urobilina. Densitatea sa depinde de concentrația diferitelor substanțe din lichid. Parametrii urinei pot varia în funcție de dieta și stilul de viață al unei persoane, de regimul său de băut, precum și de atunci când luați anumite medicamente și în cazul unui număr de boli. Modificări ale urinei, în special, sunt observate la femeile însărcinate.

Dacă urina miroase puternic sau urât, poate fi o variantă a normei

Urină galbenă ca lămâia ce înseamnă? Cele mai frecvente cauze care provoacă acest simptom

Dacă schimbarea culorii nu este însoțită de alte simptome tulburătoare, precum durere, arsuri, tulburări de urinare, sau manifestări din alte sisteme, merită în primul rând să-ți analizezi dieta. Nu este neobișnuit ca urina să fie vopsită în culori strălucitoare cu coloranți găsiți în alimente, vitamine și băuturi. De asemenea, o schimbare de nuanță este reacția organismului la anumite tipuri de medicamente prescrise de un medic, sau la studii instrumentale.

În cele mai multe cazuri, dacă nu există alte simptome, urina galben strălucitor este normală, mai ales dimineața

Urina galbenă este normală. Însă, nuanța de lămâie poate fi alarmantă. Oamenii caracterizează uneori o astfel de culoare drept „acid”. De fapt, îngălbenirea nu indică întotdeauna probleme. Culoarea urinei, care amintește de culoarea unei lămâi, poate apărea din cauza unui exces de vitamine, cum ar fi B2, sau riboflavina. Pe fondul luării anumitor antibiotice, determinând urina să se îngălbenească și din cauza consumului de alimente care conțin colorant galben.

În cele mai multe cazuri, dacă nu există alte simptome, urina galben strălucitor este normală, mai ales dimineața. Dar întunecarea poate indica un proces patologic.

Dacă urina miroase puternic sau urât, poate fi o variantă a normei. Mirosul ei se schimbă de-a lungul vieții în funcție de alimentație, dacă a apărut o infecție și de alți parametri. La o persoană sănătoasă, mirosul de urină seamănă cu mirosul apei de mare, se poate schimba atunci când ia anumite medicamente și mănâncă anumite alimente.

Ce trebuie să faci când parametrii de urină se schimbă

Orice modificare a proprietăților urinei necesită o vizită la medic și o examinare cuprinzătoare. Medicul generalist va prescrie analize generale și specifice de urină, ale căror rezultate vor determina prezența patologiei și va recomanda un medic de specialitate îngustă care trebuie contactat.

Urina galbenă este normală

Diagnosticul se face pe baza unei examinări cuprinzătoare. Un test general de urină arată cantitatea de proteine, săruri, globule roșii, pigmenți hepatici. De asemenea, un test de sânge ajută la identificarea problemelor legate de cantitatea de hemoglobină.

Pe când un test biochimic extins de sânge are ca scop evaluarea de ce apare urina galbenă ca lămâia și ce înseamnă. De asemenea, acest test îți va arăta dacă funcțiile rinichilor, ficatului și altor organe nu au fost perturbate. Testul PCR ajută la determinarea prezenței agenților infecțioși în organism. Pentru a clarifica diagnosticul, uneori este prescrisă ecografie a organelor pelvine și a cavității abdominale.

Dacă schimbarea culorii nu este însoțită de alte simptome tulburătoare, precum durere, arsuri, tulburări de urinare, sau manifestări din alte sisteme, merită în primul rând să-ți analizezi dieta