Urina cu spumă. Motivele care contribuie la formarea acesteia

de: BZI.ro
16:40, 01 dec. 2022

Urina cu spumă poate semnala multe boli din organism. Dacă, după ce urinează, o persoană observă că urina sa este spumoasă, ar trebui să consulte un specialist, deoarece acesta este un semn clar al unui proces patologic. Procesul de urinare este adesea un factor prin care bolile sistemului renal pot fi identificate într-un stadiu foarte timpuriu.

Cadrele medicale îi întreabă adesea pe pacienți dacă au observat sau nu spumă în urină. O astfel de afecțiune poate fi cauzată de diverse motive. Acest lucru se face în timpul unei examinări detaliate a testelor și a rezultatelor. Motivele pot fi inofensive sau pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pacientului. Cu toate acestea, pe lângă motivele serioase de îngrijorare, există, de asemenea, condiții nepatologice.

În cele mai multe astfel de cazuri, acest semn apare ca o consecință a acumulării de proteine în urină din cauza unei funcții anormale a rinichilor

Urina cu spumă. Cauze non-patologice

Spuma în urină este un motiv de îngrijorare atunci când o persoană observă această schimbare în urină, dar uneori această afecțiune este cauzată de o serie de cauze naturale. Printre acestea se numără prezența febrei, fluctuațiile de temperatură, efort fizic excesiv asupra organismului sau stresul emoțional.

Acest fenomen poate fi observat în urma urinării rapide, supraalimentare și ingestia anumitor medicamente. O cauză comună, atât la bărbați, cât și la femei, este considerată poliurie cauzată de alimente care au un efect diuretic. Printre acestea se numără pepenele roșu, castraveții, ceaiul verde și altele. În vezica urinară se formează o cantitate excesivă de urină, iar când aceasta iese este excretată sub presiune, ceea ce formează spumă.

O problemă frecventă este aportul inadecvat de lichide

Dacă nu ați reușit să urinați de mult timp și apoi urina iese, dar sub o presiune mare se amestecă cu aerul, care formează bule. Din punct de vedere vizual, seamănă cu spuma, dar este de fapt considerată o cauză inofensivă. Dacă se consumă prea multe alimente care conțin proteine și există probleme renale, unele proteine ajung în urină și provoacă spumă.

Aportul inadecvat de lichide provoacă manifestarea fenomenului. Afecțiuni semnalate de acest disconfort

O problemă frecventă este aportul inadecvat de lichide. În mod normal, o persoană ar trebui să bea până la un litru și jumătate pe zi, dar uneori cantitatea este mult mai mică, din cauza unui climat cald sau a exercițiilor fizice intense. Dacă există o lipsă de lichid, o concentrație mare de substanțe excretate ajunge în urină, ceea ce provoacă spumă.

Spuma la bărbați poate fi cauzată de prezența chiar și a unor cantități mici de spermă în urină. Acest lucru se datorează faptului că o cantitate mică de spermă poate rămâne în uretră după actul sexual, ceea ce face ca aceasta să se amestece cu urina.

Acest fenomen poate fi observat în urma urinării rapide

La femei, spuma apare în timpul sarcinii. Procesul este însoțit de o întunecare a urinei și de un miros neplăcut. Cauza este aportul inadecvat de lichide. Cistita poate duce, de asemenea, la formarea de spumă în urină din cauza prezenței bacteriilor în vezica urinară.

În cele mai multe astfel de cazuri, acest semn apare ca o consecință a acumulării de proteine în urină din cauza unei funcții anormale a rinichilor. Proteinuria este adesea menționată ca fiind o boală, dar aceasta este o concepție greșită. Acest lucru se datorează faptului că proteinuria și spuma sunt simptome ale unui proces patologic.

În plus față de cauza de bază, există procese mai grave în organism care sunt indicate urina cu spumă. La femeile însărcinate, spuma din urină poate indica gestoza. Această boală se mai numește și toxemie cu debut tardiv, și, dacă nu este detectată la timp, poate duce la o naștere dificilă.

O astfel de afecțiune poate fi cauzată de diverse motive