Urechi înfundate: Cauze, tratament și remedii naturale
Ai urechile înfundate și nu știi de ce? Află, în articolul de față, care sunt cele mai comune cauze ale urechilor înfundate și cum poți scăpa de acest disconfort.
Chiar dacă urechea înfundată este sau nu însoțită de durere, este deranjant să nu poți auzi la fel de bine ca de obicei. Înfundarea urechilor poate fi determinată atât de cauze grave, cât și de cauze mai puțin serioase. În majoritatea cazurilor, urechea se desfundă de la sine, în decurs de câteva ore, însă când acest lucru nu se întâmplă, este necesar să mergi la medic. În acest fel, te asigurică nu este vorba despre o problemă gravă și poți primi un tratament adecvat.
Cauzele urechilor înfundate
Cele mai comune cauze ale urechilor înfundate sunt: dopurile de ceară, înfundarea trompei lui Eustachio și modificarea altitudinii.
Chiar dacă în mod normal ceara este moale, aceasta se poate întări și poate forma un dop, care va da naștere senzației de ureche înfundată. Atunci când urechea se înfundă din cauza unui dop de ceară, pot apărea și următoarele simptome: stare de amețeală, țiuit în urechi, durere la nivelul urechii. Cel care te poate ajuta să îți scoți dopul din urechea afectată este medicul specialist în ORL.
O altă cauză frecventă a urechilor înfundate este reprezentată de înfundarea trompei lui Eustachio (canalul care leagă urechea medie de gât). Acest blocaj este însoțit sau cauzat de o infecție, cum ar fi o răceală, gripă sau infecție sinusală. Alte simptome pot fi: senzație de nas înfundat, tuse, strănut, senzație de gât uscat sau durere în gât. Înotul este, de asemenea, o cauză a înfundării trompei lui Eustachio, deoarece, după înot, o cantitate mică de apă poate rămâne în urechi și poate cauza sindromul urechii de înotător. (durere, roșeață, scurgeri din ureche, febră). De aceea, trebuie să ai mare grijă să îți cureți urechile imediat după înot.
Și modificarea rapidă a presiunii aerului poate cauza înfundarea urechii. Așa se explică de ce în timpul zborului cu avionul, pe munte ori în timpul scufundărilor te confrunți cu senzația de urechi înfundate. În această situație, de mare ajutor poate fi mestecatul unei gume.
Tratament și remedii naturale
Tratamentul se alege în funcție de cauza care a dus la înfundarea urechilor. De exemplu, în cazul unui dop de ceară, medicul îți poate recomanda un spray sau ți-l poate îndepărta chiar el. Dacă este vorba despre o infecție virală sau bacteriană, medicul îți va prescrie picături de urechi, care vor ameliora situația, alături de un spray cu apă marină, pentru curățarea canalelor nazale. Și, așa cum am menționat, dacă înfundarea urechilor este generată de modificarea de altitudine, poți mesteca o gumă sau poți aștepta ca urechile să se obișnuiască cu noua altitudine. De mare ajutor poate fi înghițitul sau căscatul.
În cazul în care nu este vorba despre o afecțiune medicală mai serioasă, poți apela la ajutorul unor remedii naturale. În primul rând, pentru a-ți desfunda urechile, poți să îți folosești respirația. Secretul este să inspiri adânc, apoi să te ții de nas și să închizi gura. În momentul în care simți nevoia să expiri, împinge aerul din plămâni pe nas, fără să iei degetele. În acest mod, se creează suficientă presiune pentru a debloca urechea.
De asemenea, poți face inhalații cu aburi. Umple-ți cada cu apă fierbinte și, după ce se formează aburii, stai în baie 10-15 minute. Ceara din ureche se va înmuia și, astfel, va dispărea senzația de înfundare.