Unul dintre primii ieșeni care a reparat telefoane mobile din 1998 a pus bazele unei afaceri trăsnet. Deschide, în Copou, o Academie GSM
Piața service pentru telefoane mobile a luat amploare la Iași, însă suferă de deficit de personal. Astfel, un ieșean care se află pe această nișă, de mai bine de 20 de ani, a decis să deschidă în Copou prima Academie GSM, unde vor fi formați românii pasionați de acest domeniu.
Academie GSM la Iași, unde se predă procesul de reparație a telefoanelor mobile
Marian Abutoaiei este ieșeanul care a deschis în Iași unul dintre primele magazine care se ocupă de reparația telefoanelor. Însă, până să ajungă să pună pe picioare o afacere ce a luat amploare la Iași, Marian a început totul într-o cameră de cămin, pe când era doar student. După ce a comercializat telefoane aduse din Ungaria și au apărut primele defecte, acesta s-a decis să intre și pe reparații, astfel, reușind să facă bani frumoși din asta.
„Pasiunea mea a început în clasa a V-a, în școala generală, atunci când meșteream orice prin casă. Apoi, primul contact l-am avut la cercul de electronică, atunci când mergeam cu ai mei colegi la vestitele case ale pionierilor. Acolo, am activat o perioadă, apoi am început propriu-zis pasiunea pentru tehnologie. Primul meu magazin s-a născut într-o cameră de cămin. Eram student și atunci a apărut telefonia mobilă, au apărut primii prieteni cu telefoanele defecte. Pe atunci, telefoanele erau scumpe și exclusive și nu oricine își permitea. Eu cu încă o cunoștință aduceam telefoane din Ungaria, le vindeam, iar după ce au apărut defecțiunile, am zis să le și repar. Și uite așa, în 1998, a apărut GSM-ul. Erau telefoane la mâna a doua, mai ieftine față de cele venite, inițial, din afară, pentru că în România nu existau magazine de profil”, a declarat Marian Abutoaiei, administrator Academia GSM România.
Tot în perioada de studenție, Marian a reușit să-și deschidă în Tudor primul magazin GSM care, după aproape 26 de ani, încă funcționează. Astfel, el a fost primul ieșean care a dat startul „bulevardului GSM”.
„Eram student și aveam primii clienți cu bani. Așa am deschis în zona Tudor, aproape de cămine, primul magazin. Eu am fost primul de pe bulevard, de aia l-am și denumit bulevardul GSM, pentru că după mine au mai deschis încă patru astfel de magazine. Și cu ajutorul unor prieteni am închiriat spațiul, am deschis magazinul, iar ulterior, am învățat cu ce se mănâncă acest domeniu”, a mai declarat Marian Abutoaiei, administrator Academia GSM România.
După ce s-a dezvoltat pe cât posibil pe această nișă, Marian și-a dat seama că are nevoie de oameni bine pregătiți. Astfel, a ales să-și deschidă propria Academie GSM, prima din România, unde formează tinerele talente din acest domeniu. Ideea s-a născut în pandemie, iar acum a prins formă, reușind să amenajeze în zona Copou un laborator specializat pentru practica cursanților.
„Totul a plecat de la lipsa de pregătire profesională în domeniu. Nu există școli în domeniu, școli profesionale, licee. Nici nu mai spunem de facultăți sau universități în domeniu. Fiind lipsă totală de mijloace de pregătire sau instituții de pregătire, a dus la o lipsă cronică de personal în domeniu. Cu asta se confruntă și oamenii care au deschise afaceri pe această ramură și trebuie să se descurce cu oameni mai puțin pregătiți. Lucrând cu oameni mai puțin pregătiți, toată nișa are de suferit, inclusiv clientul final. Fenomenul este de acum cinci-șase ani de zile, iar ideea de a deschide o Academie de pregătire e mai veche, iar acum am reușit să o pun în practică. Am realizat un laborator specializat în cadrul Academiei GSM România, care este full dotat cu echipamente, piese și componente GMS. Sunt două săli, o sală mare care are loc pentru zece cursanți, cu zece bancuri de lucru, și încă una secundară pentru recondiționare display și ecrane sparte”, a declarat Marian Abutoaiei, administrator Academia GSM România.
Academia GSM va fi deschisă oficial pe data de 14 septembrie, iar până acum sunt 170 de tineri înscriși. Cursurile vor dura o săptămână, iar cursanții vor fi îndrumați cu atenție de cinci traineri pregătiți în domeniu.
„Scopul nostru principal este formarea de locuri de muncă și de forță de muncă. Mai sunt și alte scopuri legate de sustenabilitate, adică cei care lucrează să aibă o sustenabilitate pe termen lung și continuitate și, desigur, este un scop legat de ecologie și protecția mediului. Prin reparația telefoanelor, lungim sănătatea telefoanelor mobile și cu până la cinci ani. Cursurile la Academia GSM se adresează tuturor oamenilor din țară în primă fază, urmând ca mai apoi să ne adresăm și în alte țări. Vom preda și în limba engleză. Sunt peste 170 de pre-înscriși, acum facem contractele și încasăm contractele pentru cursuri. Avem cinci traineri, veniți din Timișoara, Constanța, Iași, Roman și unul din Bangladesh, specialist pe partea de software. Prețurile sunt în funcție de complexitate, fiecare modul crescând în complexitatea de operațiuni, prețul începând de la echivalentul a 1000 de euro în lei”, a adăugat Marian Abutoaiei, administrator Academia GSM România.
Potrivit afaceristului Marian Abutoaiei, ieșenii încă nu se arată interesați de astfel de cursuri, în schimb, alți români din țară fac eforturi pentru a veni, la Iași, la aceste cursuri de formare. Ce mai mulți sunt din partea de vest a țării, tinerii care își doresc să își dezvolte afacerile existente pe care le au în acest domeniu.
„Contează și teoria, dar practica e baza. Astfel, cursanții vor învăța de la zero, începând de cum să discute cu clientul, până la repararea telefonului. Momentan, dintre cei 170 de înscriși, majoritatea sunt din alte județe. Ponderea este din partea de vest, urmată de partea de sud, București, iar din păcate, în regiunea Moldovei, sunt cei mai puțini. Cursurile vor dura o săptămână, iar cursanții vor veni și se vor caza în Iași, pentru că orele se vor desfășura în format fizic”, a mai declarat Marian Abutoaiei, administrator Academia GSM România.
Cursurile sunt adaptate pe niveluri, în funcție de cunoștințele fiecăruia. În cadrul acestora vor fi exploatate domeniile de vânzări, marketing, management de magazin și logistică. La finalul orelor, cursanții vor primi și o diplomă din partea Academiei GSM, care este recunoscută de Ministerul Muncii.
Astfel, pe data de 14 septembrie 2024, se va deschide la Iași prima Academie GSM, destinată tinerilor care își doresc să obțină cunoștințe în reparația telefoanelor mobile.