Unul dintre fondatorii Alfa-Bank a fost reținut în Franța. Este bănuit de evaziune fiscală și spălare de bani

de: BZI.ro
12:40, 31 oct. 2023

Oligarhul rus Alexei Kuzmicev a fost reținut în Franța în legătură cu o presupusă schemă de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și pentru încălcarea sancțiunilor internaționale, a anunțat marți, 31 octombrie, Parchetul Economic de la Paris, citat de Reuters.

Procurorii francezi au precizat de asemenea că percheziții au avut loc luni la locuința din Paris a miliardarului rus, precum și la proprietățile deținute de acesta în regiunea Var de pe coasta Mării Mediterane, parchetul confirmând astfel informații transmise inițial de cotidianul Le Monde.

Kuzmicev încă este reținut pentru interogatoriu, însă nu a fost deocamdată pus sub acuzare în acest dosar, au mai precizat procurorii de la Paris.

Oligarhul rus este sancționat de Occident și alte țări

Miliardarul rus este unul dintre fondatorii și principalii acționari ai Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. El a fost sancționat de Uniunea Europeană în luna martie a anului trecut pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

„Alexey Kuzmicev este un acționar major al Alfa Group, care include Alfa Bank, unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia. Este considerat unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia. Are legături bine stabilite cu președintele rus. Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a condus proiectul caritabil Alfa-Endo, care a fost finanțat de Alfa Bank. Vladimir Putin a răsplătit loialitatea Alfa Group față de autoritățile ruse, oferind asistență politică planurilor de investiții străine ale Alfa Group”, notează jurnalul UE cu privire la acesta.

„Prin urmare, el a susținut activ material sau financiar și a beneficiat de pe urma decidenților responsabili de anexarea Crimeii sau destabilizarea Ucrainei. El este de asemenea un afacerist rus de frunte implicat în sectoare economice ce oferă o sursă substanțială de venituri Guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeii și destabilizarea Ucrainei”, mai notează sursa citată cu privire la Kuzmicev.

Guvernul britanic l-a inclus de asemenea pe lista sa de sancțiuni anul trecut, iar Statele Unite în august anul acesta. El este sancționat de asemenea de către Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Agenția Bloomberg estimează averea lui Kuzmicev, în vârstă de 61 de ani, la 5,7 miliarde de dolari.

Kuzmicev a câștigat în justiția franceză dreptul să își folosească iahturile aflate sub sancțiuni

Deși mai puțin cunoscut comparativ cu alți oligarhi ruși, Kuzmicev a atras atenția presei internaționale în septembrie anul trecut, când a dat în judecată autoritățile franceze pentru a obține înapoi accesul la două dintre iahturile sale, argumentând că funcționarii vamali nu aveau dreptul să le imobilizeze, în ciuda faptului că acesta se află pe lista de sancțiuni a UE.

Avocații săi au atacat în instanță în două acțiuni separate sechestrul pus pe navele „La Petite Ourse” și „La Petite Ourse II”, reținute în orașele Antibes și Cannes de pe Coasta de Azur.

„Dacă deții un bun pentru uz personal, cum ar fi un iaht, ai dreptul să te folosești de el, chiar dacă este indisponibilizat”, a declarat la momentul respectiv Philippe Blanchetier, unul dintre avocații oligarhului.

Judecătorii francezi i-au dat câștig de cauză lui Kuzmicev în ambele procese, potrivit Financial Times.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat Blanchetier după pronunțarea primei decizii.