Unul dintre cei mai vechi lăutari de la Bolta Rece a ajuns să cânte pe stradă. În fiecare zi speră să strângă câțiva lei pentru a putea trăi: „Într-o zi, cât stau o oră, două, fac 30-40 de lei”

de: Paula IANUȘ
02:00, 25 mart. 2025

Lucă Muraru este un muzicant în vârstă de 75 de ani care, din cauza pensiei mici pe care o are, de 7 ani cântă pe străzile din Iași. Cea mai lungă perioadă de timp a fost lăutar la Bolta Rece. Nu are familie, iar singura alinare și-o găsește în muzică. Bărbatul cântă la chitară și cu vocea.

Cel mai vechi lăutar de la Bolta Rece cântă de la vârsta de 9 ani

Lucă Muraru cântă de la vârsta de 9 ani. A început cu tobele, apoi a continuat cu chitara. Este din Podu Iloaiei, dar locuiește în Iași de mai bine de 60 de ani. Singurul membru al familiei care mai cânta era fratele său, cu doi ani mai mare decât el, care a decedat.

„Eu cânt de la vârsta de 9 ani, sunt din Podu Iloaiei, dar locuiesc la Iași de 60 de ani. De la 9 ani am început să bat tobele la cumătrii, la nunți. N-am avut pe nimeni în familie care să cânte. Fratele meu a început prima dată să cânte cu acordeonul, era mai mare ca mine cu doi ani. Instrumentele ni le-a cumpărat tata și am început să mergem la cântări, am început să cânt la tobe”, a spus Lucă Muraru.

Bărbatul ieșean a făcut Școala Populară de Arte, în urma căreia a început să cânte la chitară. Până atunci, folosea la cântări tobele. Până la vârsta de 26 de ani, acesta a cântat la nunți și cumătrii, iar apoi s-a angajat la o crâșmă și, de acolo, a început să cânte la diferite restaurante din Iași.

„Am făcut Școala de Arte Populare în anul 1967. Am continuat să cânt la nunți până la vârsta de 26 de ani, când m-am angajat la o crâșmă, la Casa Vânătorului, vreo 2 ani. Apoi, am cântat la Podu Roș, la o crâșmă, și, de acolo, la restaurantul Cina – nu mai este acuma. Am fost și la Cotnari un an de zile. La Bolta Rece am stat 11-12 ani, cel mai mult în același loc. Eram la trust la comerț și eram vreo 16 instrumentiști care eram angajați, și ne grupam, și ne făceam trupe. Am cântat la Hanul Trei Sarmale, apoi, la diferite crâșme. Am îmbătrânit la un moment dat și nu am mai cântat. Am fost și barman vreo 4 ani, apoi am fost 6 ani la Bolta Rece. După ce am cântat, am fost angajat ca muncitor. Dacă nu aveam ce să fac acasă, mai stăteam și mai ajutam pe acolo”, a spus Lucă Muraru.

Un alt muzicant, Florin Vieru, cântă la acordeon în pasajul „Sfânta Vineri” din Iași, tot din cauza pensiei mici pe care o are.

Pensia pe care bărbatul o are este de 1.520 de lei. Lucă Muraru cântă pe Strada Palat cam o oră jumătate pe zi, pentru că are mai multe probleme de sănătate.

„Pe stradă cânt de 7 ani. Cânt pe stradă, pentru că am o pensie mică de 1.520 de lei. Până anul trecut, am avut 1.175 de lei, am fost de multe ori la Casa de Pensii. Am 24 de ani și 8 luni pe cartea de muncă. Acum, la recalculare, mi-au mărit-o puțin. Ca să am un venit în plus, am venit să cânt pe străzi. Chiar și aici, îți trebuie o autorizație de la primărie ca să poți să cânți, pe care o înnoiești anual. Eu cânt de la Podu Roș până aici, la Hotel Moldova, deci am Strada Palat practic, aici am voie. De obicei, stau pe stradă o oră, o oră jumătate, două, pentru că am probleme de sănătate. Am bronșită cronică, tensiune, am o bicicletă electrică cu care mă deplasez. Am probleme cu plămânii, de asta nu pot cânta foarte mult”, a mai spus ieșeanul.

Singurul regret al bărbatului este că nu mai are o familie

Lucă Muraru s-a despărțit de soția lui acum 40 de ani. Împreună cu aceasta, are o fată, iar dintr-un concubinaj pe care l-a avut ulterior, mai are un băiat. De mama băiatului s-a despărțit, dar o regretă pe prima soție. Ieșeanul a povestit cum amândoi au greșit și poate ar fi trebuit să se ierte reciproc.

„Trăiesc singur, am 40 de ani de când m-am despărțit de soție. Am o fată din prima căsnicie și un băiat din a doua relație, dintr-un concubinaj. Cu copiii nu vorbesc. După despărțirea de prima soție, ne-am răcit. Fata are 50 de ani și băiatul vreo 35 de ani. Pe fată am văzut-o și anul trecut, dar n-am stat de vorbă. Pe băiat nu l-am mai văzut de vreo 9 ani, a plecat în Italia și, de atunci, nu mai știu nimic de el. Cu prima soție, cu care am fata, mai vorbesc, dar cu cealaltă nu. Chiar regret faptul că m-am despărțit de prima soție, nu trebuia. Am greșit și eu, și ea. I-am lăsat ei locuința, eu mi-am luat o cameră de cămin în Bularga. Nu trebuia să ne despărțim, toată lumea greșește. Și acum mai vorbesc cu ea, dar este măritată cu altcineva. Practic, nu a fost numai ea vinovată. A doua persoană cu care am stat în concubinaj, nu am ce să spun de ea, a fost o femeie ușoară”, a povestit Lucă Muraru.

Lucă Muraru nu se îmbogățește din cântatul pe stradă. El face zilnic în jur de 30 de lei, iar în trecut făcea mai mult, până la 100 de lei pe zi. Acestuia i-a fost furată, în mai multe rânduri, cutia în care strângea banii de la trecători.

„O viață excelentă este cea de muzicant. Cânt și cu vocea, dar nu am moștenit-o de la nimeni din familie. Se oprește lumea pe stradă, dar este mai greu acum, pentru toată lumea, cu banii. Este și periculos să cânți pe stradă, sunt unii care îți fură cutia cu bani. Am pățit de vreo 3-4 ori asta. La început, cântam pe Ștefan cel Mare. Într-o zi, cât stau, fac 30-40 de lei. Înainte, făceam 80-100 de lei pe zi. Eu cânt muzică ușoară, veche; piesa mea preferată este «Dragoste la prima vedere», de Ilie Micolov”, a spus Lucă Muraru.

Lucă Muraru este un muzicant care toată viața lui a cântat. Pentru că are o pensie destul de mică, acesta cântă de 7 ani de zile pe străzile din Iași pentru a strânge un ban în plus. Cea mai lungă perioadă de timp a lucrat ca lăutar la Bolta Rece.