Unul dintre cei mai importanți agronomi români, invitat la USV Iași! Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu: „Este o ocazie pentru studenți de a fi în legătură directă cu lumea producției” – FOTO, VIDEO
Unul dintre cei mai importanți agronomi români a fost prezent la USV din Iași atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice interesate. Dr. ing. Lucian Buzdugan a fost invitatul Facultății de Agricultură a USV care a organizat evenimentul miercuri, 7 decembrie 2022. Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, consideră astfel de evenimente importante pentru studenți. Cei doi conferențiari au vorbit viitorilor agronomi despre sistemul conservativ de lucrare a solului
Lucian Buzdugan este unul din cei mai prestigioși agronomi ai României, valoarea lui profesională fiind confirmată și recunoscută de fermierii din țară și nu numai. Alături de el a fost și reprezentantul Horsch, Constantin Curcă care a povestit despre începuturile lui în firmă.
Dr. ing. Lucian Buzdugan a supervizat mulți ani toate lucrările agricole din cadrul acestei exploatații și a implementat multe inovații, în premieră la acea vreme în agricultura autohtonă, ele aducându-și contribuția la crearea a ceea ce astăzi reprezintă etalon în materie de performanță.
Rectorul USV Iași: „Lucian Buzdugan și Constantin Curcă au o istorie foarte interesantă”
Evenimentul de miercuri, 7 decembrie a fost o ocazie atât pentru studenții de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USVIași), cât și pentru cadrele didactice să afle despre utilajele folosite astăzi în domeniul agricol.
„Cei doi invitați de astăzi vor povesti din experiența dumnealor, din noutățile pe care le utilizează în ferme, în firmele pe care le utilizează. Este o ocazie pentru a continua pregătirea pe care o au studenții la cursuri, laboratoare și o ocazie de a fi în legătură directă cu lumea producției. Invitații de astăzi sunt domnul inginerul Lucian Buzdugan. Alături de domnia sa, îl avem și pe Constantin Curcă, reprezentant Horch. Împreună ei au o istorie foarte interesantă și experiențe de povestit pentru că s-au întâlnit cu un agronom, cu un tehnolog, cu reprezentantul unei mari companii producătoare de mașini și utilaje agricole. Din această colaborare au apărut utilaje noi, utilaje adaptate specificului zonei noastre, solurilor din România, solurile din Insula Mare a Brăilei”, declară prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.
Rectorul USV Iași mai spune că, din colaborarea celor doi a rezultat o semănătoare și un utiliaj de pregătire a terenului. Lucian Buzdugan a venit cu soluții, propuneri pentru ca utilajele să reziste solurilor din România. Mașinile achiziționate trebuie să aibă randament și eficiență pe terenuri.
Cei doi conferențiari, despre sistemul conservativ de lucrare a solului
Sistemul agricol conservativ definește oricare sistem tehnologic care este destinat economisirii resurselor. Consilierul în agricultură Lucian Buzdugan spune că, agricultura conservativă nu a venit întâmplător, ci pe baza studiilor științifice.
„Avantajele sistemului convențional sunt multiple. Asistăm la o mai ușoară combatere agrotehnică a buruienilor. Prin faptul că răsturnăm brazda, întoarcem buruienile și așteptăm ca ele să fie descompuse. Totodată, se produce o afânare mai bună, mai uniformă și mai profundă a solului, în special pentru stocarea apei. Se poate adapta mai ușor în asolament, în orice condiții. Infiltrarea apei în sol se face mult mai repede, iar la această categorie de lucrări, de asemenea și forța de muncă este asigurată de o perioadă mai lungă”, spune Lucian Buzdugan, consilier în agricultură.
Constantin Curcă, reprezentantul firmei Horsch a prezentat în cadrul evenimentului de la USV utilajele care s-au construit de-a lungul timpului pentru munca în câmpul agricol. Utilajele s-au construit în cele trei fabrici din Germania. Firma Horsch deține sisteme de semănat, sisteme de aplicat tratamente, sisteme de logistică.
Unul dintre cei mai importanți agronomi români Lucian Buzdugan, dar și reprezentantul firmei Horsch au adus informații utile pentru viitori agronomi ai universității USV Iași.