Unul din cele opt proiecte lansate de DGASPC Iași prin Programul Operațional Regional va fi finalizat în luna februarie: Au construit casele de tip familial și au reabilitat Centrul Rezidențial „Bogdana”

de: Cosmina Puiu
02:00, 11 ian. 2023

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului din Iași a lansat un nou proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prin care susțin dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament de tip vechi, prin mutarea lor în căsuțe. Centrul Rezidențial „Bogdana” se va transforma într-un centru de zi, atât pentru copiii din căsuțe, cât și pentru cei din comunitate. Până acum au construit casele de tip familial și au reușit să reabiliteze centrul. Aceștia preconizează că până la finalul lunii februarie 2023 vor finaliza proiectul

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Iași a lansat un nou proiect care presupune construirea a patru căsuțe de tip familial pentru a-i sprijini pe copiii aflați în sistem. Aceștia își doresc să asigure serviciile sociale într-un mediu cât mai prietenos și mai apropiat de nevoile lor.

Până în prezent, proiectul este implementat în proporție de 85 la sută, însă cei din cadrul DGASPC susțin că până la finalul lunii februarie a acestui an vor finaliza.

Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt DGASPC Iași transmite că proiectul este implementat în proporție de 85% și până în data de 23 februarie 2023 urmează să finalizeze proiectul

Au construit casele de tip familial, iar Centrul Rezidențial „Bogdana” a fost reabilitat

Investițiile propuse promovează dezvoltarea și bunăstarea copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului

Proiectul lansat de către DGASPC Iași, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, este implementat în proporție de 85 la sută.

Până în prezent au construit casele de tip familial în care branșează utilitățile, iar apoi urmează modernizarea, adică montarea mobilierului și a celorlalte necesități, pentru că își doresc să le ofere copiilor un mediu cât mai prietenos.

Centrul Rezidențial „Bogdana”, din comuna ieșeană Horlești, a fost reabilitat și urmează să se doteze și să se modernizeze centrul de servicii sociale care se va transforma într-un centru de zi, atât pentru cei care vor fi mutați în casele de tip familial, cât și pentru cei din comunitate.

„Proiectul este implementat în proporție de 85 la sută. Sunt construite deja cele patru căsuțe, se branșează utilitățile și urmează dotările. Într-o căsuță vor locui câte 12 copii, iar în locul Centrului Rezidențial «Bogdana» va fi un centru de zi, atât pentru cei 48 de copii care vor fi mutați în casele de tip familial, cât și pentru cei din comunitate. Până în data de 28.02.2023 se vor finaliza lucrările”, declară Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

Principalul obiectiv este fundamentat de satisfacerea nevoilor și accesul universal la servicii sociale

Care sunt costurile proiectului ce urmează să fie finalizat în luna februarie a acestui an

Centrul Rezidențial „Bogdana” din comuna ieșeană Horlești, a fost reabilitat și urmează să doteze și să modernizeze centrul de servicii sociale, care se va transforma într-un centru de zi

Investițiile propuse promovează dezvoltarea și bunăstarea copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului. Principalul obiectiv este fundamentat de satisfacerea nevoilor și accesul universal la servicii sociale.

„Investițiile propuse promovează dezvoltarea și bunăstarea copiilor, pentru respectarea drepturilor, satisfacerea nevoilor și accesului universal la servicii. Obiectivul specific este fundamentat de necesitatea de a veni în întâmpinarea nevoii de creștere a calității tuturor serviciilor furnizate copiilor, continuarea tranziției de la îngrijirea instituțională la îngrijire comunitară etc., în vederea prevenirii excluziunii sociale”.

Suma din care au construit casele de tip familial și din care au reabilitat Centrul Rezidențial „Bogdana” este una considerabilă, adică 8.846.802.88 de lei, cu TVA. Cei din cadrul DGASPC Iași spun că și-au dorit să pună accent pe calitatea serviciilor sociale, care presupun dezvoltarea armonioasă a copiilor aflați în sistem.