UNStudio a câștigat contractul de proiectare pentru extinderea ansamblului Palas din Iași! Patru birouri de arhitectură s-au bătut în cadrul unui concurs internațional – FOTO/VIDEO

de: Ciprian Boaru
02:00, 01 iul. 2022

Juriul concursului internațional, organizat de compania Iulius, a hotărât că cea mai bună soluție de extindere a complexului Palas aparține biroului arhitectural UNStudio. Premiul constă în acordarea contractului de proiectare a noilor cădiri

Ansamblul Palas se extinde în zona Sf. Andrei cu clădiri de locuințe, dar și cu spații destinate publicului larg. Pentru valorificarea zonei, grupul Iulius a organizat un concurs internațional. În cursul zilei de ieri, 30.06.2022, juriul, format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Matei Bogoescu, Mihai Corneliu Drișcu, Dragoș Ciolacu și istoricul Cătălin Turliuc, după aproape 4 ore de prezentări, a hotărât că cea mai bună soluție aparține biroului de arhitectură UNStudio.

„Proiectul este dezvoltat pe principiul construirii în jurul orizontului. Soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului care este, în același timp, și o amplificare, o continuare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban”, a transmis arhitectul Augustin Ioan despre proiectul UNStudio.

Premiul pentru echipa câștigătoare de arhitecți este contractul de proiectare a clădirilor. De precizat este faptul că ansamblul Palas a fost inaugurat în anul 2012.

UNStudio a câștigat contractul de proiectare de la Palas după un șir lung de experiențe

Conform datelor oficiale puse la dispoziție, UNStudio este un birou de arhitectură fondat de Ben van Berkel (Olanda) și Caroline Bos, în 1988. Birourile UnStudio sunt prezente în marile orașe ale lumii, cum ar fi Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai sau Melbourne. În portofoliul arhitecților sunt prezente peste 120 de proiecte implementate la nivel internațional. Au fost contractați pentru a oferi idei legate de implementarea unor proiecte ce țin de clădiri rezidențiale, poduri, muzee, dar și master planuri urbane. Au contribuit la Mercedes-Benz Museum, ansamblul Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Erasmus Bridge din Rotterdam și au asigurat la design-ul Doha metro Station.  La concursul internațional au mai participat birourile de arhitectură Foster + Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. În acest moment, lucrările la clădirile de birouri de la Palas Campus avansează rapid.

Grupul Iulius a plănuit de mai mulți ani să apeleze la specialiștii în domeniu

Reprezentanții grupului Iulius au precizat că sunt printre primii din sectorul privat care au avut curaj să organizeze un astfel de concurs.

„În urmă cu 3 ani, grupul Iulius a început abordarea unui sit în fața Palatului Culturii și, în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut atunci, practic, ne-am asumat un obiectiv destul de ambițios pentru noi, respectiv acela de a organiza un concurs internațional de arhitectură. Atunci am înțeles cât de importantă este inima Iașului pentru ieșeni. Acest sit nu putea fi abordat decât cu ambiție. Am țintit destul de sus, ne-am dorit să atragem una dintre cele mai mari case de arhitectură din lume. Acest demers a reprezentat experiența de învățare pentru noi. A fost pentru prima dată când un investitor privat și-a setat organizarea unui concurs pe cont propriu care a însemnat mai multe elemente. Ne-am dorit să facem un dialog cu toată partea publică și partea privată. Am plecat la drum cu formarea juriului. Ne-am dorit realizarea unor machete arhitecturale. Iașul nu are o machetă, însă am apelat la o companie pentru a scana centrul Iașului”, a spus Raluca Munteanu, director de dezvoltare în cadrul grupului Iulius.