Universitatea Tehnică din Iași, într-un valoros clasament internațional
Reușită pentru Universitatea Tehnică din Iași, într-un clasament important internațional! Aceasta a fost indexată pe o poziție în creștere în ediția 2025 a clasamentului internațional QS World University Rankings: Europe. În total, clasamentul indexează 17 universități din România, iar Politehnica ieșeană se află pe poziția a opta, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pe locurile 501-510
Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a fost indexată pe o poziție în creștere în ediția 2025 a clasamentului internațional QS World University Rankings: Europe. În total, clasamentul indexează 17 universități din România, iar Politehnica ieșeană se află pe poziția a opta, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pe locurile 501-510. Clasamentul aduce și o surpriză: din cele aproape 700 de universități indexate, prima poziție este ocupată de Universitatea ETH din Zurich, Elveția, o instituție de învățământ superior eminamente de profil tehnic. Pozițiile 2 și 3 sunt ocupate de Imperial College London și Oxford.
Universitatea Tehnică din Iași, poziție în creștere, într-un clasament internațional
În ceea ce privește România, cea mai bine clasată este Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, ce ocupa prima poziție și în ediția anterioară, pe locul 256. Din Iași, a mai fost indexată doar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), care se află pe poziția a III-a în clasamentul național și pe 402 în ranking.
„Există o metodologie extrem de elaborată pe baza căreia s-a făcut evaluarea universităților, un accent important avându-l reputația academică (30 la sută), cea în rândul angajatorilor (15 la sută) și citările pe lucrări științifice (10 la sută) și numărul articolelor în baze internaționale publicate de fiecare facultate în parte (5 la sută)”, arată cei de la TUIASI.
A contat și numărul parteneriatelor internaționale pe baza cărora au fost trimiși studenți în străinătate
Pe de altă parte, au mai contat și apartenența la o rețea internațională de cercetare, în procent de 10 la sută, câte 5 la sută au fost factorii: angajabilitate, sustenabilitate, raportul numărului de profesori raportat la cel al studenților, existența și numărul studenților, dar și a profesorilor, de la universități din afara țării gazdă.
„A contat și numărul parteneriatelor internaționale pe baza cărora au fost trimiși studenți în străinătate (2,5 la sută), dar au și venit studenți la universitatea evaluată (2,5 la sută). Nu au fost luate în considerare universitățile ai căror cercetători și profesori nu au publicat măcar 100 de articole științifice în reviste indexate de baza de date internațională SCOPUS în ultimii cinci ani și care nu au fost nominalizate într-un sondaj de reputație academică desfășurat de compania care a făcut și clasamentul”, au conchis cei de la Politehnica ieșeană.
Așadar, Universitatea Tehnică din Iași, într-un valoros clasament internațional.