Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași pune stăpânire pe centrul orașului! A primit gratuit singurele locuri de parcare disponibile. Traficul rutier va fi blocat

de: Ciprian Boaru
02:00, 05 ian. 2021

UMF Iași a primit 20 de locuri de parcare în centrul orașului pentru care nu plătește niciun leu. Marcajele au fost realizate recent. La o capacitate de peste 1.800 de studenți, clădirea inaugurată în 2019 nu are locuri de parcare suficiente. Reprezentanții UMF spun că vor căuta soluții

O clădire achiziționată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa” Iași va afecta circulația rutieră din centrul orașului, asta din cauza lipsei locurilor de parcare. Cel mai nou corp, denumit „Nicolae Leon”, a fost achiziționat prin intermediul unei licitații, după ce Universitatea „Petre Andrei”, fostul proprietar, a fost executată silit din cauza datoriilor înregistrate la bugetul de stat. După trecerea în proprietatea UMF, conducerea instituției a investit în reamenajare aproximativ 4 milioane de euro, în condițiile în care clădirea a costat 3 milioane de euro.

Inaugurarea noii clădirii a avut loc la finalul anului 2019. Însă, nu s-a luat în calcul și asigurarea locurilor de parcare pentru studenți și cadrele didactice, în condițiile în care imobilul cu 13 etaje are o capacitate de 1.833 de studenți. Imobilul este situat pe strada Grigore Ghica Vodă, nr.13, la intersecția cu strada Elena Doamna.

În condiții normale de lucru, zona va fi sufocată de sute de mașini

Singura parcare diponibilă în zona clădirii „Nicolae Leon” aparține Primăriei Iași. De fapt, este un teren betonat înconjurat de mai multe terenuri private, care la rândul lor sunt folosite de șoferi. În fiecare zi, parcarea publică este ocupată de mașinile care tranzitează zona. Doar câteva firme cu sediul în apropiere au primit avize de închiriere din partea Primăriei. După inaugurarea clădirii, UMF a solicitat Primăriei Iași să-i pună la dispoziție 20 de locuri de parcare, majoritatea din cele amenajate de municipalitate. Pe data de 30.06.2020 este adoptată o hotărâre de Consiliu Local, prin care solicitarea este aprobată. Nu numai că a fost aprobată, dar au fost puse la dispoziție și cu titlu gratuit. În urmă cu câteva zile au fost realizate marcajele și au fost montate tăblițele de identificare. Între timp, mai multe firme au fost văduvite de ocazia de a participa la o licitație publică pentru închirierea locurilor la mare căutare.

Reprezentanții UMF nu văd o soluție clară în legătură cu extinderea locurilor de parcare

Pe lângă parcările de la Primăria Iași, UMF mai beneficiază de alte zece locuri amenajate pe teren proprietate, chiar lângă imobil. Într-o perioadă neafectată de pandemia COVID-19, numărul mare de studenți va sufoca zona cu autoturismele personale. Reporterii BZI au cerut un punct de vedere din partea Universității în legătură cu necesarul locurilor de parcare. Nu a fost transmisă o măsură viabilă care să fie implementată în perioada imediat următoare.

„Problema locurilor de parcare în municipiul Iași, în special în zona centrală, este o problema dificilă. Suntem recunoscători Primăriei Iași care a pus la dispoziția Universității 20 de locuri de parcare, cu titlul de folosință gratuită, pe platforma de vizavi de Clădirea Nicolae Leon. În același timp, suntem conștienți că nu rezolvă în întregime problema parcării și ne vom ocupa în continuare de găsirea altor soluții”, transmit reprezentanții UMF Iași.

Primăria Iași trebuia să pună la dispoziție terenul din fața UMF pentru o parcare subterană

În 2019, Primăria Iași a avut în plan să concesioneze un teren de 5.279 metri pătrați, situat în fața sediului central al UMF Iași, de pe bulevardul Independenței. A organizat o licitație pentru concesionarea terenului pe o perioadă de 25 de ani. Firma care ar fi câștigat licitația trebuia să construiască o parcare subterană cu o capacitate maximă de 500 de locuri. Redevența anuală a fost stabilită la nivelul sumei de 182.655 euro. Firma care urma să construiască parcarea își recupera investiția din exploatare. La procedură au fost achiziționate caietele de sarcini, dar la procedură nu s-au mai depus oferte. Una dintre problemele invocate ținea de posibilitatea identificării mai multor vestigii în subteran. Firmele interesate au cerut ca plata redevenței să fie sistată în această situație. Până la urmă, licitația a fost anulată.