Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a pus bazele unui parteneriat, în premieră, cu Universitatea Națională de Economie din Odesa, Ucraina

de: Valentin Hutanu
02:00, 08 iun. 2021

Conducerea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a pus bazele unui parteneriat cu Universitatea Națională de Economie din Odesa, Ucraina. Totul în cadrul unei întâlniri on-line. Parteneriatul își propune inițierea de proiecte în domenii de interes comun, colaborarea în cadrul unor programe comunitare, pregătirea de specialiști pentru accesarea de finanțare nerambursabilă

Luni, 7 iunie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a participat la o întâlnire on-line cu reprezentanți ai Universității Naționale de Economie din Odesa (UNEO). UAIC a fost reprezentată la întâlnire de prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, prof. univ. dr. Daniela Cojocaru – prorector pentru relații internaționale și parteneriate de studii și cercetare, conf. univ. dr. Florin Brînză – prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calității și Extensiunile UAIC și conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian – prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar. Din partea UNEO au participat prof. dr. hab. Anatoliy Kovalyov – rector, Oleksandr Litvinov – prorector activitate științifică, E.S. Tiberiu-Leonida Șarpe, consulul României la Odesa și Serhii Kaptalan – profesor asociat UNEO, Director al Agenției de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos”.

Parteneriatul își propune inițierea de proiecte în domenii de interes comun, colaborarea în cadrul unor programe comunitare, pregătirea de specialiști pentru accesarea de finanțare nerambursabilă

Pe parcursul discuțiilor s-a stabilit încheierea unui parteneriat între Universitatea „Cuza” din Iași și Universitatea Națională de Economie din Odesa, prin intermediul Consulatului General al României la Odesa, Ucraina, și al Agenției de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”. Parteneriatul își propune inițierea de proiecte în domenii de interes comun, colaborarea în cadrul unor programe comunitare, pregătirea de specialiști pentru accesarea de finanțare nerambursabilă.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre posibilitatea dezvoltării de programe de studii comune cu diplomă dublă sau înființarea unei extensiuni a UAIC la Odesa. În prezent, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are încheiate acorduri bilaterale cu nouă instituții de învățământ superior din Ucraina. În perioada 2010-2020, 250 de vizite academice au fost efectuate de studenții, profesorii și cercetătorii UAIC la universități sau alte organizații din Ucraina, sub formă de stagii de studiu, predare sau practică, vizite de cercetare sau participări la diverse evenimente științifice.

Universitatea „Cuza” din Iași a participat, în mai 2021, la Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic

Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” din Iași a participat, în mai 2021, la Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic, ediția a VII-a, organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice. UAIC a fost reprezentată de prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, prof. univ. dr. Daniela Cojocaru – prorector pentru Relații internaționale și parteneriate de studii si cercetare, prof. univ. dr. Constantin Cucoș – coordonatorul programului de masterat didactic, conf. univ. dr. hab. Ludmila Bejenaru – Facultatea de Litere și lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau – director al Departamentului de învățământ preuniversitar.

Reprezentanții UAIC au participat on-line la seria de sesiuni speciale „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”

Reprezentanții UAIC au participat on-line la seria de sesiuni speciale „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”, alături de alte 18 universități. În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Federală din Kazan intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de Limba română la Kazan. Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic, ediția a VII-a, are loc în perioada 26-28 mai 2021 și reunește peste 1.500 de participanți din 40 de țări. Evenimentul reprezintă o platformă științifică pentru a prezenta, dezbate și promova cercetarea științifică în domeniul învățământului pedagogic. În cadrul forumului au loc sesiuni plenare, întâlniri ale grupurilor de cercetare, sesiuni speciale ale universităților, mese rotunde, simpozioane, sesiuni de postere, prezentări de carte în format fizic, on-line sau hibrid.