Uniunea Europeană finanțează achiziţia comună de arme de către statele membre pentru Ucraina

de: Redacția BZI
20:16, 14 nov. 2024

Uniunea Europeană a anunţat joi că a finanţat, pentru prima dată, achiziţia comună de arme de către statele membre, cea mai mare parte a acestor achiziţii urmând să meargă către Ucraina.
UE finanţase deja achiziţii de arme pentru Kiev, însă în afara bugetului Uniunii, printr-un instrument financiar ad-hoc.

„Aceasta este prima dată când utilizăm bugetul UE pentru a susţine statele membre în achiziţia comună” de arme, a subliniat într-un comunicat Margrethe Vestager, vicepreşedintă a Comisiei Europene, conform AFP, scrie Agerpres.

UE sprijină intens Ucraina

Potrivit comunicatului, UE a investit 300 milioane de euro pentru a ajuta în jur de 20 de state membre să cumpere echipamente de apărare antiaeriană, vehicule blindate şi muniţii, dintre care cea mai mare parte vor merge către Ucraina.
De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2024, UE depune eforturi să îşi întărească industria de apărare şi capacitatea de a sprijini Kievul.

UE a instituit, astfel, un mecanism de ajutor financiar vizând să favorizeze achiziţia comună de muniţii, angajându-se să livreze Ucrainei cel puţin un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lunii martie 2024. Acest obiectiv a fost ratat, însă şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a promis atingerea lui înainte de finele anului.

Biden vrea să accelereze livrarea ajutorului militar pentru Ucraina

În ceea ce-l priveşte pe actualul preşedinte american Joe Biden, acesta doreşte să accelereze livrarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a evocat duminică suma de 6 miliarde de dolari şi a avertizat în legătură cu riscurile unei opriri a sprijinului furnizat Kievului de Statele Unite.

Vizita secretarului de stat american la Bruxelles are loc după un weekend în care atacurile cu drone s-au intensificat în Ucraina şi în regiunea Moscovei şi într-o perioadă când mii de soldaţi nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, aflată la frontiera cu Ucraina.

Publicaţia americană The New York Times a anunţat că Rusia a desfăşurat 50.000 de soldaţi, inclusiv nord-coreeni, pentru a încerca să alunge trupele ucrainene care controlează de trei luni această parte a regiunii Kursk.

La Bruxelles va veni miercuri şi şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Sîbiga, care se va întâlni cu reprezentanţi ai UE şi ai NATO. Discuţiile se vor concentra pe „consolidarea ajutorului militar pentru Ucraina şi progresele acestei ţări către aderarea sa la UE şi NATO”, potrivit unui comunicat al MAE ucrainean, citat de EFE.