Uniunea Europeană ar putea permite Ungariei să cumpere petrol din Rusia

de: BZI.ro
09:23, 03 mai 2022

Ungaria ar putea cumpăra în continuare petrol din Rusia, arată un raport al Uniunii Europene. Comisia Europeană ar putea permite acest lucru și în cazul Slovaciei, ambele țări fiind puternic dependente de importul din Rusia.

Vă aducem aminte faptul că reprezentanții Guvernului din Ungaria au afirmat în cursul zilei de luni că vor cumpăra petrol din Rusia în pofida interdicțiilor impuse de UE. Oficialii de la Budapesta au declarat că sunt prea dependenți și că un embargo ar putea avea consecințe nefaste pentru populație, dar și pentru industria țării.

Uniunea Europeană ar putea permite Ungariei să cumpere petrol din Rusia în contextul unui embargo

Uniunea Europeană poate să scutească Ungaria și Slovacia de un posibil embargo la adresa Rusiei. Astfel, cele două țări ar putea cumpăra în continuare petrol de la Moscova. Documentele vor fi analizate de către Comisia Europeană care se va pronunța marţi asupra acestei decizii.

UE încearcă să mențină unit blocul celor 27 de state membre iar acest lucru ar duce la o scutire asupra embargoului petrolului rusesc. Embargoul asupra petrolului rusesc va fi introdus oricum treptat, cel mai probabil intrând în vigoare deplin de la începutul anului viitor, au spus oficialii. Pachetul urmează să fie prezentat ambasadorilor guvernelor UE miercuri.

Ungaria nu va susţine un embargo pe petrolul rusesc

Decizia Ungariei este una extrem de concisă. Oficialii de la Budapesta au spus răspicat că țara este dependentă de importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia. Din aceste considerente, Ungaria nu dorește să impună un embargo total Rusiei.

„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim. Alte țări nu sunt încă acolo și cred că trebuie respectat. În cazul gazelor, de exemplu, nici noi nu am fi pregătiți”, spune Kovács,purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Germania nu poate rămâne fără gazele naturale din Rusia

O altă problemă pentru Uniunea Europeană este prezentată şi de poziţionarea Germaniei care nu poate rămâne fără gazele naturale din Rusia. Germania este motorul economiei Uniunii Europene, iar întreaga industrie nemțească se bazează pe importurile din Rusia. În acest context, oficialii de la Berlin au declarat în repetate rânduri că sunt dispuși chiar să plătească în ruble rusești pentru a menține lanțul de aprovizionare activ. Totuși, în cursul zilei de marți oficialii nemți au declarat că vor susține un embargo rusesc dacă decizia va fi luată la nivel înalt.

Vă mai aducem aminte faptul că Rusia a declarat în repetate rânduri că va impune țărilor importatoare plată în ruble rusești pentru a menține valoarea monezii la un ridicat. Decizia a fost privită cu reticiență de Occident care a declarat că nu va accepta acest tip de șantaj. Oricum, într-un semnal de forță, Rusia a oprit alimentarea cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria, cele două țări acuzând la rându-le un șantaj din partea Kremlinului.

Așadar, vom vedea dacă Uniunea Europeană va permite Ungariei să importe petrol din Rusia în contextul în care maghiarii au o dependență de peste 50% față de autoritățile amintite mai sus.