Unitatea mobilă de la Lețcani intră în conservare! Niciun pacient Covid-19 nu mai este internat în spital. Dr. Vasile Cepoi: „Totul este pus la punct ca, în maximum 30 de minute, să putem interna”

de: Andreea Pădurescu
02:00, 21 dec. 2021

Spitalul Modular de la Lețcani intră în conservare datorită numărului tot mai mic de cazuri. Ieri, 20 decembrie 2021, la Spitalul Modular de la Lețcani, unitate exclusiv Covid-19, nu era internat niciun pacient. Containerele sunt igienizate și pregătite pentru noul val, care este preconizat la sfârșitul lunii ianuarie 2022

Unitatea mobilă de la Lețcani se pregătește pentru un eventual val 5! Containerele dedicate exclusiv pacienților Covid-19 sunt igienizate și sterilizate pentru a primi noi pacienți Covid-19. Ieri, 20 decembrie 2021, la Spitalul Modular de la Lețcani, nu era ocupat niciun pat, deoarece unitatea medicală a intrat în conservare, după ce rata de infectare a scăzut.

„Spitalul intră în conservare pentru că numărul pacienților Covid-19 a scăzut. În cadrul spitalului nu mai este nimeni internat. În aceste momente se igienizează spațiul și se sterilizează. Totul este pus la punct pentru o nouă redeschidere. Vrem să fie totul pregătit pentru ca în cazul în care va fi nevoie, în maximum o jumătate de oră, să internăm pacienți. Ne pregătim pentru un potențial val 5 care este preconizat la sfârșitul lunii ianuarie 2022 – februarie 2022”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Doar 112 pacienți Covid-19, internați în spitalele ieșene

Să fie oare liniștea dinaintea furtunii? De mai bine de o lună, rata infectării este din ce în ce mai mică la Iași, însă medicii avertizează că va veni un nou val al pandemiei, mai ales după apariția noii tulpini Omicron. Ieri, 20 decembrie 2021, au fost raportate doar 23 de noi cazuri. Numărul cazurilor este din ce în ce mai mic, după ce toată luna octombrie 2021 spitalele din Iași au fost sufocate de numărul foarte mare de pacienți infectați COVID-19. În acea perioadă erau internați și câte două mii de pacienți, dintre care peste 100 în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), iar în prezent sunt internați doar 112 pacienți în toate secțiile.

„De aproximativ trei săptămâni se observă o scădere a numărului de cazuri Covid-19 cu forme medii-severe. Îndemn populația să respecte în continuare măsurile de prevenție și să se vaccineze. Așa cum am preconizat, luna decembrie va fi caracterizată de o scădere continuă a numărului de cazuri, sărbătorile de iarnă putând fi celebrate sub auspicii mult mai liniștitoare din punct de vedere epidemiologic. Prevenirea valului 5, preconizat la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, va putea fi realizată prin creșterea procentului de persoane vaccinate și testare extinsă”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

O nouă tulpină COVID-19 creează panică

Noua tulpină de COVID-19 este mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri. Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin. Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost semnalate șase cazuri în Africa de Sud. Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte.

Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, ce poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului. Pandemia COVID-19 care a început în Wuhan, China și s-a extins într-un timp record la nivel mondial a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza numărului mare de infectări, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, mai multe variante ale virusului: braziliană, britanică sau indiană. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuite acestei tulpini, numită și Delta. Amintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.