Unii ieșeni au parcurs zeci de kilometri până la centrul de vaccinare anti-COVID-19. Au apelat la medicii de familie pentru sfaturi și programarea pe platforma online

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 09 mart. 2021

Medicii de familie din Iași s-au bucurat de numărul mare de doritori pentru programarea în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19. Mulți dintre ei au efectuat și rapelul, iar alții așteaptă să se elibereze un loc pe platforma online pentru a se programa. Au parcurs și distanțe de câțiva kilometri pentru a putea efectua vaccinarea

Populația inclusă în etapa a doua de vaccinare, respectiv persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și angajații din instituții-cheie au apelat la medicii de familie pentru programare. Solicitările au fost nenumărate, locurile însă nu au fost suficiente. Mulți dintre ieșeni au parcurs distanțe de zeci de kilometri până la centrul de vaccinare anti-COVID-19, unde au prins un loc liber sau unde serul era recomandat pentru categoria lor de vârstă. De mai bine de o lună, medicii de familie abia mai găsesc un loc liber pentru a-și programa pacienții. Au fost mai insistenți și mai dornici să se vaccineze cât mai repede ieșenii care știau că vor ajunge la spital pentru un tratament, o interveție chirurgicală sau o consultație de urgență.

Lunile de izolare i-au motivat pe ieșeni să se imunizeze împotriva infecției cu coronavirus

În speranța că vaccinarea anti-COVID-19 îi va readuce la normalitatea cu care erau obișnuiți în viața de zi cu zi înainte de debutul pandemiei, oamenii s-au grăbit să se programeze. Unii au fost influențați de informații negative, dar cei mai mulți au apelat la medicii de familie pentru a primi un sfat și, ulterior, pentru a fi programați pe platforma online pentru vaccinare.

„Majoritatea a dorit să se vaccineze anti-COVID-19. Toată lumea a dorit să se imunizeze, a fost o solicitare a vaccinurilor foarte mare și am avut persoane care aveau indicații urgente, fiind programate pentru internare, la chimioterapie, la operații și atunci vaccinul anti-COVID-19 era un lucru important pentru starea lor de sănătate. În al doilea rând au fost persoane care și-au dorit foarte mult această vaccinare pentru că izolarea a fost un lucru foarte neplăcut pentru ei, chiar au recurs la a merge în afara orașului pentru a se vaccina, pentru că persoanele peste 65 de ani nu beneficiază de vaccinarea cu AstraZeneca, iar de aceea au mers acolo unde s-a administrat Pfizer sau Moderna”, spune dr. Anca Deleanu, președinta Societății Medicilor de Familie din Iași.

Dr. Anca Deleanu: „Am programat pe patforma online de vaccinare peste 300 de pacienți”

În județul Iași s-au înregistrat, până pe 8 martie 2021, un total de 205 reacții adverse ușoare în urma administrării vaccinurilor Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Medicii au observat că, în special la pacienții mai tineri, după administrarea serului AstreZenaca a urmat o zi în care au avut o indispoziție generală, cu oboseală, dureri de cap. Toate cazurile au fost ușoare, iar peste 99 la sută dintre ele au fost date de durerile la locul de injectare.

„Au fost foarte multe solicitări din partea pacienților și au fost foarte receptivi. Dintre cei pe care i-am programat și pe care i-am sfătuit să se imunizeze nu cred că au fost 5 care nu au dorit să se vaccineze. Am programat pe platformă peste 300 de pacienți. Reacțiile adverse au fost minime, nu am sesizat nicio problemă. Singurele persoane care au avut reacții adverse mai diferite au fost cele mai tinere, care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au avut o zi mai neplăcută. Mai precis, s-au simțit mai slăbiți, astenici și au făcut poate un pic de febră. Restul de 99 la sută dintre cei vaccinați au avut reacții adverse locale. Medicii de familie sunt foarte antrenați cu planificarea și programarea persoanelor în astfel de campanii”, adaugă președinta Societății Medicilor de Familie din Iași.

Medicii de familie au în continuare liste de așteptare pentru cei dornici să se vaccineze

Ieșenii cu vârsta de peste 65 de ani au găsit cu greu locuri libere pentru vaccinarea anti-COVID-19. În unele centre din Iași s-a administrat doar serul AstraZeneca, recomandat persoanelor cu vârsta de sub 55 de ani. Din acest motiv, unii pacienții au mers la centre aflate la distanțe mari față de domiciliu, acolo unde se administra Pfizer sau Moderna. În județul Iași, de la debutul campaniei până pe 8 martie 2021, s-au efectuat 92.269 de vaccinări.

„Am programat 150 de pacienți cu boli cronice din aproximativ 800. Circa 50 la sută dintre ei deja au efectuat rapelul, în timp ce o parte au primit prima doză. Sunt peste 2.500 în total înscriși la acest cabinet medical. Avem familii care din Miroslava au mers în Răducăneni, Hârlău, Podu Iloaiei pentru a se vaccina. Reacții adverse au fost foarte puține, indiferent de producător. Avem în continuare liste de așteptare și sperăm să găsim locuri libere pentru a programa și ceilalți pacienți”, au precizat Camelia Macovei, asistent medical în comuna Miroslava, județul Iași.