Unghii galbene – motiv de îngrijorare? Ce probleme de sănătate anunță și care sunt remediile
Foarte mulți se confruntă cu această problemă – unghii galbene -, însă de cele mai multe ori nu ar trebui să ne îngrijoreze aceasta. Una dintre cele mai comune situații este cea în care de vină ar fi unele substante, fie că e vorba de nicotină ori lacuri pentru unghii. În acest caz, ele își pot recăpăta culoarea inițială destul de repede. Și totuși, în unele situații poate fi vorba de o afecțiune ascunsă care a generat îngălbenirea unghiilor.
Este o problemă care apare frecvent la femeile care își fac manichiura sau la fumători. Acest lucru este pus pe seama substanţelor chimice din compoziţia lacurilor care atacă unghia. În acest caz nu este un motiv de îngrijorare deoarece unghiile îşi pot recăpăta nuanța naturală la scurt timp. Și totuși, în anumite situații este vorba de o afecţiune ascunsă, cel mai adesea onicomicoza. Această afecțiune cronică a unghiilor este foarte comună printre sportivi și mineri. De asemenea, ea afectează jumătate din populația de peste 70 de ani.
„Acest tip de infecţie fungică este transmis fie prin contact direct, ori indirect, de pe suprafeţe contaminate, prin folosirea unor obiecte şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte sau articole de igienă personală. Cei predispuși la acest tip de infecţie sunt de obicei persoane de sex masculin, în vârstă, au probleme cu circulaţia periferică sau un sistem imun deficitar”, precizează specialistul dermatolog Ancuța Proca.
Unghii galbene – care sunt cauzele
Dacă totuși nu este vorba de onicomicoză, trebuie făcute anumite investigaţii, deoarece culoarea galbenă a unghiilor poate avea şi alte cauze. În primul rând ne putem gândi la contactul cu unele substanţe toxice, corozive, detergenţi, coloranţi sau unele lacuri de unghii. dar și deficitul de vitamine sau minerale poate cauza îngălbenirea unghiilor. De asemenea, fumatul poate conduce la un asemenea rezultat, iar cel mai bun remediu este renunţarea la acest viciu.
Totodată, afecţiunile pulmonare cronice care duc la lipsa de oxigen sau o infecţie pulmonară pot fi vinovate de îngălbenirea unghiilor. Același lucru se întâmplă și de la boala hepatică, diabet sau boala renală, care duce la o creştere a bilirubinei în sânge, și astfel ne confruntăm cu unghii galbene. Nu în ultimul rând, această problemă poate fi pusă pe seama unor neoplazii ale altor organe interne (cancer), obstrucţii limfatice, artrită reumatoidă, afecţiuni tiroidiene sau psoriazis.
Care sunt remediile pentru această problemă
În general, rezolvarea acestei probleme depinde de cauză. În cazul în care unghiile s-au îngălbenit din cauza unei infecții fungice sau a lacului de unghii, ai la îndemână remedii ce pot fi aplicate la tine acasă. Astfel, dacă este e vorba de o infecție bacteriană sau fungică, uleiul de arbore de ceai este un remediu simplu și eficient. Dar și uleiul de oregano are proprietăți antimicrobiene, ceea ce îl face un remediu util în caz de îngălbenirea unghiilor.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă fierbinte face minuni în cazul în care avem unghii galbene. Condiția este să repetăm acest tratament măcar 10-15 zile. La fel, și apa oxigenată este de ajutor împotriva substanțelor din ojă care pătrund în unghii. Nu în ultimul rând, vitamina E stimulează creșterea sănătoasă a unghiilor și poate fi aplicată local sau administrată oral.